Nadwyżka alimentów a przekazy przez Komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 sie 2014, 13:27

Osoba ma zasadzone alimenty w kwocie 800,00 zł Fundusz wyplaca jej 500,00 Dluznik zaczal przekazywac pieniadze do komornika, Komornik czesc wplaty dluznika przekazuje na FA a czesc bezposrednio do wierzyciela tlumaczac, ze to jest niedoplata do tego co wyplaca Fundusz. Czy wierzyciel ma prawo to pobierac?
Zgodnie z art. 28 naszej ustawy kolejnosc jest taka, ze najpierw jest splacane zadluzenie z FA, a w dalszej kolejnosci jest splacany dlug wierzyciela, nie ma nic mowy o prawie pobierania alimentow z innego zrodla niz FA w przypadku niedoplaty.
abc,..

Napisano: 04 sie 2014, 14:24

ja uważam że komornik popełnia błąd - tak to sobie mógłby dzielić gdyby fundusz był spłacony - zaległości.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 14:52

Tez tak wlasnie mi sie wydaje, ze to niezgodne jest z nasza ustawa i jak wierzycielka nie zwroci tych pieniedzy do Komornika (a ten nie przekaze je do nas na rzecz splaty zadluzenia dluznika), to w przyszlosci wyjda jej nienaleznie pobrane z FA, bo przeciez nie moze pobierac z dwoch zrodel jak pobiera z FA.
Niech wypowiedza sie jeszcze inne osoby.
abc,..

Napisano: 12 sie 2014, 15:05

Podbijam, mam taką samą sytuację z wierzycielem. Jak myślicie?
karmel

Napisano: 13 sie 2014, 7:56

najpierw fa a potem wierzyciel
Gość

Napisano: 13 sie 2014, 13:14

No tak, ale komornik nie pomija fa- rozbija każdą wpłatę na fa i wierzycielkę.
karmel

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x