Witam, mam pytanie jak u Was jest zapisane w regulaminach wynagradzania o nagrodach
Czy wliczacie je do podstawy chorobowego? U nas regulamin mówi tylko że nagroda ma charakter uznaniowy. I tyle
A w praktyce jest tak, ze kierownik przyznaje nagrody wg uznania, nie bierze chorobowych pod uwagę przy ustalaniu wysokości ale czasami jak kogoś nie ma bo jest np.na macierzyńskim to mu nie przyzna nic. Sama nie wiem czy brać je do podstawy czy nie. Jak wy robicie. A jeszcze jedno pytanie czy od nagrody przyznaj pracownikowi na urlopie macierzyńskim naliczacie składki ZUS? Proszę o wypowiedzi
nagroda w podstawie chorobowego
Re: nagroda w podstawie chorobowego
nie bierzemy - jednorazowych uznaniowych nagród
Wliczam do podstawy chorobowego 1/12 nagrody. Są przecież od niej naliczane składki ZUS
oczywliście że nagrody uznaniowe wlicza się do chorobowego od kiedy był wyrok trybunału że składniki ozusowane wlicza sie do chorobowego i jesli nie ma jednoznacznego zapisu że składnik należy się za czas choroby. A przy nagrodach nikt przecież nie ma zapisu że należą się za czas choroby nawet są interpretacje w zusowskim komentarzu
Właśnie ja wpisałam do podstawy do zasiłku chorobowego wypłacanego przez ZUS i pani z ZUS zadzwoniła do mnie z pytaniem czy nagrody są pomniejszane za dni nieobecności w pracy. Czyli jeśli Kierownik daje mniejsze nagrody tym pracownikom co przebywali na zwolnieniach lekarskich i masz zapis w regulaminie, że nagrody wchodzą do podstawy to możesz wliczać.U nas pracownikom przebywajacym na urlopach macierzyńskich Kierownik nie przyznaje nagród
Oprócz nagroda w podstawie chorobowego - Księgowość przeczytaj również:
pytanie do księgowych ośrodka kultury
zlecenie a choroba
Usługi opiekuńcze - jaki paragraf
nagroDA Z ROZDZ. 85212
3% w 85212
85195 $ 2010
''13'' - czy wypłacić?
inwent.-likwid.
wydzielenie śds
FUNDUSZ SOCJALNY
ksiżaki