hej, czy jeżeli mam studenta który studiuje na dwóch kierunkach oba są dzienne (nie ma opłaty za czesne) to nie przysługuje mu dodatek 300 zł? dobrze rozumiem? z góry dzięki za pomoc
tylko właśnie zawsze przyznawałem, a w tym roku zapis brzmi ze przyznanie tej kwoty oznacza dofinansowanie kosztów nauki/ przyznanie pomocy także na drugim kierunku
tylko właśnie zawsze przyznawałem, a w tym roku zapis brzmi ze przyznanie tej kwoty oznacza dofinansowanie kosztów nauki/ przyznanie pomocy także na drugim kierunku
ja mam taki sam przypadek właśnie i też się zastanawiam
U mnie tak samo osoba na 2 kierunkach (szkoła policealna) brak czesnego. Napisałam do Warszawy wkleję odpowiedź
"w odpowiedzi na pytania w sprawie realizacji pilotażowego programu "Aktywny samorząd" Departament ds. Programów uprzejmie wyjaśnia, że dodatek na pokrycie innych kosztów kształcenia może być zwiększony o 300 zł w przypadku, gdy wnioskodawca pobiera naukę jednocześnie na dwóch lub więcej kierunkach studiów/nauki, ale przyznanie tej kwoty oznacza dofinansowanie kosztów nauki/udzielenie pomocy także na drugim/kolejnych kierunkach nauki (semestry te także wliczają się do dopuszczalnego limitu semestrów objętych dofinansowaniem, zatem wnioskodawca musi sam zdecydować, czy takie zwiększenie jest dla niego korzystne). Powyższe zasady dotyczą także szkół policealnych. Jest tylko jeden dodatek (niezależnie od liczby dofinansowanych kierunków) i może być on zwiększony o 300 zł niezależnie od liczby dofinansowanych dodatkowych/jednoczesnych kierunków. To, że nauka jest stacjonarna (nie ma opłaty za naukę), nie ma znaczenia i dodatek wraz ze zwiększeniem przysługuje."