nie kumam sygnity

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
kalia88

Re: nie kumam sygnity

Post autor: kalia88 »

na początku tez myslałam o tym zeby przyznać od 11-02 ale potem zobaczyłam ze złozyla wniosek na komisję dopiero 21-02 i teraz mam wątpliwosci, przyznanie od marca odpada
hmm

Post autor: hmm »

dodatek z tytułu samotnego uzależniony od niepełnosprawności??
Ruda1

Post autor: Ruda1 »

kalia88 pisze:na początku tez myslałam o tym zeby przyznać od 11-02 ale potem zobaczyłam ze złozyla wniosek na komisję dopiero 21-02 i teraz mam wątpliwosci, przyznanie od marca odpada
Zależy kiedy powstała niepełnosprawność, zazwyczaj jest to wcześniej niż data złożenia wniosku na komisję, dlatego możesz przyznać od 11.02, chociaż gdyby wyrejestrowałaby się 01.02 to mogłabyś od tej daty też przyznać.
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

hmm pisze:dodatek z tytułu samotnego uzależniony od niepełnosprawności??
Tak, zgodnie z art. 11a ust. 4
art. 11a ust. 4 W przypadku dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności kwotę dodatku zwiększa się o 80,00 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 160,00 zł na wszystkie dzieci.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kalia88

niepełnosprawnosć powstala od wczesnego dzieciństwa
agga

Post autor: agga »

to przyznaj jej od daty wyrejestrowania się z PUP. Pisałam nawet do Ministerstwa w tej sprawie
kalia88

a nie ma znaczenia to, ze PUP ją sam wyrejestrował bo nie zglosila się w wyznaczonym terminie ?
ODPOWIEDZ