nie wychowuje = nie zamieszkuje ?
nie wychowuje = nie zamieszkuje ?
wyjaśnijcie mi coś proszę...chodzi o "samotne matki"
co oznacza w naszej ustawie określenie "chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko". Czy wychowuje wtedy kiedy wspólnie zamieszkuje z tym dzieckiem i utrzymuje Go? czy może nie zamieszkiwać a wychowywać? czy utrzymywać tzn. to znaczy płacić np. rachunki i jest równe nie zamieszkiwaniu razem ale płaceniem alimentów orzeczonych albo dobrowolnych, odwiedzaniem dziecka itd.?
co oznacza w naszej ustawie określenie "chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko". Czy wychowuje wtedy kiedy wspólnie zamieszkuje z tym dzieckiem i utrzymuje Go? czy może nie zamieszkiwać a wychowywać? czy utrzymywać tzn. to znaczy płacić np. rachunki i jest równe nie zamieszkiwaniu razem ale płaceniem alimentów orzeczonych albo dobrowolnych, odwiedzaniem dziecka itd.?
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
- Kontakt:
Re: nie wychowuje = nie zamieszkuje ?
Podbijam temat. Sformułowanie "chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko" nie jest jednoznaczne. Już poruszałam ten temat na forum, ale nikt się nie wypowiedział. To problem wszystkich krajów, gdzie są świadczenia dla tzw. samotnych matek. Nagminnie, np. w Wlk.B. specjalnie nie biorą ślubu i deklarują, że samotnie wychowują, tylko po to,żeby otrzymać mieszkanie i świadczenie. Ludzie zawsze będą kombinować, bo taka jest ich grzeszna natura. Socjal to porażka. Trzeba dawać godną płacę za pracę, a nie pieniądze za nic,bo to człowieka deprawuje.
zabrakło ci jeszcze "z jego rodzicem", przeczytaj dokładnie jeszcze raz definicję osoby samotnie wychowującej dziecko500 pisze:wyjaśnijcie mi coś proszę...chodzi o "samotne matki"
To akurat szczegół, ale mam na myśli oczywiście tatusiów owych dzieci na które matki wnioskują o 500+ nie kolejnych partnerów... bardziej chodzi mi o to czy jak Pani mówi, że nie zamieszkuje z tata od dziecka, ale pomaga jej w wychowywaniu...to co to oznacza dla mnie jak składa wniosek na 500+ że jest samotną matką? albo jeszcze lepiej Pani mieszka w jednym domu z ojcem dziecka na które składa 500+ ale nie wychowuje z nim, on nie łoży na dziecko, nie interesuje się ale ona nie ma gdzie się wyprowadzić, nie ma lokum, płaci mu za pokój...?rysia pisze:zabrakło ci jeszcze "z jego rodzicem", przeczytaj dokładnie jeszcze raz definicję osoby samotnie wychowującej dziecko500 pisze:wyjaśnijcie mi coś proszę...chodzi o "samotne matki"
jak przyjmujecie takie wnioski na 500+? jakie macie "kryterium" dla tych samotnych matek?
oświadczają po rygorem odpowiedzialności karnej więc to ich problem a nie nasz, ciągle wszyscy kręcą i oszukują a nie masz podstaw by to weryfikować
ok ale dla mnie priorytetem ma być to czy RAZEM MIESZKAJĄ? czyli w skoro w składzie rodziny napisała siebie i dziecko to koniec tematu? bierzecie dodatkowe oświadczenie "oświadczam że jestem matką samotnie wychowującą dziecko, ojciec dziecka nie zamieszkuje z nami"?
żadne oświadczenia.... podpisuje się pod wnioskiem, gdzie jest napisane że oświadcza iż jest świadoma odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń, więc po co kolejne papiery...500 pisze:ok ale dla mnie priorytetem ma być to czy RAZEM MIESZKAJĄ? czyli w skoro w składzie rodziny napisała siebie i dziecko to koniec tematu? bierzecie dodatkowe oświadczenie "oświadczam że jestem matką samotnie wychowującą dziecko, ojciec dziecka nie zamieszkuje z nami"?
i co tam wam te "samotne" PANIE piszą?rysia pisze:my bierzemy takie oświadczenie
macie takie które mówią, ze nie zamieszkują ale ojciec uczestniczy w wychowaniu? odwiedza, zabiera dziecko...? to już nie jest wychowywanie?
nie, piszą po prostu, że samotnie wychowują dziecko i że nie mają zasądzonych alimentów.
Oprócz nie wychowuje = nie zamieszkuje ? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
lokata jako forma rzeczowa
wniosek
Do Elmera i innych :dzierżawa- błąd urzędnika i urzędnik zap
PRACODAWCA NIE CHCE WYDAC ZASWIADCZENIA NA WNIOSEK ORGANU
JAK LICZYCIE?
dochód uzysk. 500+
kontrol z wykorzystania dotacji - jakieś wskazówki?
Źle wydana decyzja! Pomocy
od kiedy uchlić decyzję
uzysk-uchylenie
ODWOŁANIE DO SKO!!
zaświadczenie
zmiana decyzji - Sygnity
utrata dochodu czy nie?
ROPS - SYGNITY
Zgon wnioskodawcy??- ELMER! PILNEEEEEE!!