niebieskie karty a brak Zespołu Interd. w Gminie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 12 kwie 2012, 16:13

Mam pytanie co robicie jeśli dostaliście niebieskie karty od Policji a nie macie powołanego zespołu Interd. który jest w trakcie powołania. jakie działania powinny być podjęcie az do powołania tego zespolu?
~mgr

Napisano: 12 kwie 2012, 16:24

Ja robiłam tak, że jesli było to związane z alkoholem wzywałam na komisję PiRPA. Ale zadzwoniłam sobie najpierw do policjanta i uprzedziłam, że u nas zespołu jeszcze nie ma, więc niech trzymają na razie karty u siebie. Z tym było różnie, ale trudno, takie sytuacje się zdarzają
~martka

Napisano: 12 kwie 2012, 16:29

Trudno powiedzieć, całe rozporządzenie dotyczące NK opiera się na ZI i jego przewodniczącym. Myślę jednak, że działania powinny być podjęte takie same, tzn. powinna zostać powołana grupa robocza składająca się z przedstawicieli instytucji określonych w ustawie o przeciwdziałaniu przemocy, które mają bezpośredni kontakt z rodziną, powinien byc opracowany plan pomocy oraz podjęte działania pomocowe. Tak przynajmniej ja bym zrobiła. Pzdr!
~Max

Napisano: 12 kwie 2012, 16:30

No niestety my juz nie mozemy zadzwonic bo oni sami pierwsi przysylaja karty do OPS.
a wywiad srodowiskowy nie robilas??nie kontaktowalas sie z rodziną?
~mgr

Napisano: 12 kwie 2012, 16:35

Wiadomo na czym opiera się rozporządzenie ale Gdy zespołu nie ma To też chyab jakies dzialania nalezy podjąć, nie zostawić tego problemu od tak...
Gdy zespol bedzie istnial, to wowczas bedzie zwolana grupa robocza.
~mgr

Napisano: 13 kwie 2012, 17:26

U nas zanim powołany został w gminie ZI korzystalismy z pomocy ZI powiatowego - formalnie to oni prowadzili sprawę (przekazałam im NK) ale członkami grupy roboczej byli oczywiście przdstawiciele instytucji z terenu naszej gminy.
~anna

Napisano: 15 kwie 2012, 23:52

co to jest za twór-zespół interdyscyplinarny powiatowy? Ja takiego upoważnienia do stworzenia tego tworu nie znalazłem ani w ustawie ani w rozporządzeniu NK w zadaniach powiatu. Napiszcie proszę co to jest bo może nie doczytałem!
~Waldek

Napisano: 16 kwie 2012, 9:35

Najprawdopodobniej chodzi o ZI w mieście powiatowym.
Nie wiem czy takie rozwiązanie jest prawidłowe.
Zastanawiam się dlaczego skoro nie macie ZI Policja przesłała do was NK. Przecież siedziba ZI nie musi się znajdować w OPS, a oni mają obowiązek przekazać NK do przewodniczącego ZI.
~JJ

Napisano: 16 kwie 2012, 13:46

moi Drodzy! Jeżeli wójt/burmistrz nie mieli do tej pory czasu powołać ZI, to Niebieskie Karty powinny trafić bezpośrednio do nich jako do osób na mocy ustawy zobligowanych do utworzenia takiego Zespołu. Za tydzień mielibyście Zespół, przewodniczącego i całą resztę ;)

Nie przyjmować, jeśli nie ma Zespołu! Policji też powiedzieć, żeby do Wójta wysłali, oni też nie mogą u siebie trzymać w nieskończoność.
~mały głód

Napisano: 17 kwie 2012, 16:53

dokładnie jak wyżej; u nas było tak, że nie pytali, czy jest zespół, tylko słali do urzędu, adresat: wójt.
~jolka

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x