Nieletnia w ciazy a ojciec dziecka

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Justyna12345
Praktykant
Zajmuję się: Jestem mamą 3 dzieci
Kontakt:

Nieletnia w ciazy a ojciec dziecka

Post autor: Justyna12345 »

Mam pytanie ile musi mieć chłopak nieletniej żeby być prawnym opiekunem jej dziecka?
Justyna12345
Praktykant
Kontakt:

Re: Nieletnia w ciazy a ojciec dziecka

Proszę pomóżcie ojciec dziecka ma 19 lat jeszcze się uczy jest na utrzymaniu rodziców
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

To jest pełnoletni ojciec dziecka, który jest jego przedstawicielem ustawowym i nie ma potrzeby pooływania opiekuna prawnego dziecka.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Awatar użytkownika
Paragraf
Referent
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
Kontakt:

Post autor: Paragraf »

Obowiązki rodzica może także przejąć pełnoletni ojciec dziecka. Jednakże, nie nabędzie on władzy rodzicielskiej automatycznie, gdyż do uznania ojcostwa jest mu niezbędna zgoda matki dziecka. Jednakże w przypadku, gdy jest ona niepełnoletnia, nie może sama dać partnerowi takiej zgody. Musi ją zatem wyrazić opiekun prawny dziecka. Gdy takowego opiekuna nie ma, albo nie wyraża on zgody na uznanie ojcostwa wówczas ojciec dziecka może złożyć pozew o sądowe ustalenie ojcostwa. Dlatego najpierw należy złożyć wniosek o ustalenie prawnego opiekuna narodzonego dziecka, a gdy ten zostanie ustanowiony wówczas złożyć kolejny wniosek o uznanie ojcostwa.
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Z tego co napisano, to ojcostwo raczej jest ustalone.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Justyna12345
Praktykant
Kontakt:

No tak a jeśli nieletniej zostaje 8 miesięcy do pełnoletności vpo narodzeniu dziecka to czy matka tej dziewczyny może być prawnym opiekunem? Ojciec dziecka ma 19 lat jeszcze się uczy jest na utrzymaniu rodziców
Justyna12345
Praktykant
Kontakt:

Dodam że nieletnia się nadal też uczy
ODPOWIEDZ