nienależnie pobrane z mojej winy czy naliczać odsetki? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 gru 2017, 8:30

Witam Pani pobrała świadczenie które nie powinna pobrać. Pani sama zadzwoniła i zgłosiła że dostała świadczenie które nie powinna dostać. Czy w takim przypadku liczę odsetki?
Avidrock
Stażysta
Od: 11 maja 2017, 7:48
Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym

Napisano: 28 gru 2017, 9:07

nie będę się mądrzył, ale zdaje się że jedynie w przypadku zastosowania :

art 25
2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:
...
"4) świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia wychowawczego;:
...
3. Od kwot nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego, o którym mowa w ust. 2 pkt 1-3 i 5, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie."

czyli w przypadku tej "4" jest bez odsetek
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 gru 2017, 9:14

No właśnie też mi się tak wydaję ale wolałem się upewnić. Bardzo dziękuje za pomoc.
Ragnar pisze:nie będę się mądrzył, ale zdaje się że jedynie w przypadku zastosowania :

art 25
2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:
...
"4) świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia wychowawczego;:
...
3. Od kwot nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego, o którym mowa w ust. 2 pkt 1-3 i 5, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie."

czyli w przypadku tej "4" jest bez odsetek
Avidrock
Stażysta
Od: 11 maja 2017, 7:48
Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym

Napisano: 28 gru 2017, 9:56

Wydaje mi się, że jest opcja tak jak piszecie, ale kiedyś słyszałam na szkoleniu, że strona może wyrazić zgodę na uchylenie dec. na podstawie art. 155 Kpa, potem składa podanie o umorzenie odsetek. Wtedy będzie bez angażowania SKO. W praktyce nigdy tego nie przerabiałam.
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 28 gru 2017, 10:07

niech zrobi przelew zwrotny, napisz notatkę i z głowy..... no chyba, że bardzo lubicie komplikować sobie życie :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 gru 2017, 11:33

A co z decyzją? Mam Panią, której wydałam decyzję przyznającą a nie powinnam, Pani zwróciła mi pieniądze bez odsetek, ale teraz muszę zrobić coś z tą decyzją...Panie ze świadczeń podpowiedziały żeby uchylić w całości...tylko na co się powołać?
DanaUM
Praktykant
Od: 28 lip 2016, 15:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x