nienależnie wypłacony zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 wrz 2007, 19:00

Czy można umorzyć nienależnie wypłacony zasiłek pielęgnacyjny? Kolezanka prowadząca świadczenia rodzinne źle odczytała zapis w orzeczeniu. Ni zwróciła uwagi, że w orzeczeniu jest wprawdzie stwierdzona całkowita niezdolność do pracy, ale skreślony jest zapis że osoba nie jest zdolna do samodzielnej egzystencji. Czy pracownik który zawinił musi zwrócić to świadczenie? Czy może istnieje inna możliwość ? Proszę o odpowiedz może ktoś z was miał taki przypadek?
~benia

Napisano: 04 wrz 2007, 23:45

Są to świadczenia nadpłacone. Proponuję negocjować z klientem, czy zwróci. Jeżeli się uda - niech klient złoży wniosek o uchylenie tej decyzji oraz napisze, jak zobowiązuje się zwracać. Mi się to udawało, ale nie z każdym. W ostateczności może instytucja wystąpić nawet na drogę sądową. Pracownikowi pracodawca musiałby udowodnić winę umyślną. A przecież to klient pobrał pieniądze, które mu się nie należały, a nie pracownik. Zatem nie może zwracać pracownik ze swojego wynagrodzenia.
~Marek

Napisano: 05 wrz 2007, 11:09

bardzo mi się spodobała twoja odpowiedź Marku, wszędzie słyszy się tylko straszenia, że to wina pracownika i to on ma oddawać ze swojego wynagrodzenia. My mieliśmy już taką sprawę osoba się upierała sprawa poszła do sądu i kobieta musiała oddać, poniewaz to ona pobrała te pieniądze nawet jeśli były niesłusznie wypłacone. Nikt nie popełnia błędów celowo, prawda?
~nowa 2

Napisano: 05 wrz 2007, 23:22

Oczywiście, nie można karać pracownika, że popełnił nieumyślny błąd. Taka sprawa mogłaby trafić do sądu pracy.
~Marek

Napisano: 06 wrz 2007, 14:46

Dziękuję wam za odpowiedz w tej sptawie. mam prośbę do ~nowa 2 abyś napisał coś więcej na temat tej sprawy, którą miałaś w sądzie. Jeżeli możesz odezwij się do mnie na forum lub na moje gadu 786679. My chcemy się z tą osobą dogadać aby dobrowolnie zwracała pobrane świadczenie tak jak sugerował Marek ale ta osoba nie bardzo chce zwracać to świadczenie.
~benia

Napisano: 25 lis 2008, 13:31

Co grozi osobie, która pobierała zasiłek pielęgnacyjny za zmarłego współmałżonka przez 5-m-cy, mimo iż informowała ustnie Opiekę o śmierci wsółmałżonka?
~agi

Napisano: 26 lis 2008, 0:01

to jakim prawem pobierała? po pierwszym niesłusznie przelanym zasiłku/bo chyba tylko konto wchodzi w rachubę/ winna była złożyć w banku dyspozycję zwrotu, wówczas OPS szybko zorientowałby się i przypomniano by sobie o tej ustnej informacji, kobitka naiwnie sądziła, że skoro mówiła a płacili to tak już zostanie
~xxx

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x