niepełny rok w rodzinie zastępczej

~monika

niepełny rok w rodzinie zastępczej

Post autor: ~monika »

Mam pytanie:
mam wychowanka, który od ustanowienia rodziny zastęczej do ukończenia 18 lat był niepełny rok w rodzinie zastęczej. Po ukończeniu 18 lat , postanowił pozostać w rodznie zastęczej do ukończenia szkoły, tj. półtora roku dłużej. Mam dylemat, czy brać pod uwagę okres, w którym pozostawał w rodzinie po ukończeniu 18 lat.
czy w tym przypadku przysługuje pomoc na kontynuowanie nauki i na usamodzielnienie.
Mam starą interpretację, która mówi, że okresu od 18 roku do ukończenia szkoły w której wychowanek osiągnął pełnoletność nie wlicza się do pomocy na usamodzielnienie. tak też do tej pory postępowałam.
Czy wy może robicie inaczej. Proszę o pomoc
~x

Re: niepełny rok w rodzinie zastępczej

Post autor: ~x »

a ja mam interpretacje na pismie z ministerstwa ze skoro ustawodawca dal taka mozliwosc (pozostawania w rodzinie zastepczej po 18 r. zycia) to znaczy, ze nie ma przeszkod w doliczeniu tego do okresu pobytu poza rodzina
pozdrawiam
~matrix

Post autor: ~matrix »

doliczam ten okres i udzielam pomocy na usamodzielnienie
~monika

Post autor: ~monika »

Dzięki za odpowiedź.
x, czy mogę liczyć na fax od ciebie z interpretacją tego przepisu. Bardzo mi zależy. Nr faxu 627228891. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
~Mirka

Post autor: ~Mirka »

Mój prawnik twierdzi inaczej, Szkoda dzieciaka proszę o przesłanie interpretacji Ministerstwa faxem.
094 3428455
~Iza P. (PCPR)

Post autor: ~Iza P. (PCPR) »

okres się dolicza
~XX

Post autor: ~XX »

~X mam prośbę prześlij faksem interpretację ministerstwa w sprawie doliczenia pobytu w rodzinie po ukończeniu 18 lat bo kontrolujacy maja czassem odmienne zdanie mój fax 0 55 644 29 55 , dziekuje z góry
~Iza

Post autor: ~Iza »

ja potwierdzam stanowisko koleżanek, jeżeli ustawodawca przedłużył okres pobytu dziecka w rodzinie zastępczej po ukończeniu 18 roku życia to należy wliczać ten okres do wymaganego jednego roku przy ubieganiu sie o pomoc na kontynuowanie nauki i usamodzielnienie.
~kasia

Post autor: ~kasia »

też uważam ze okres ten można wliczyć, chociaż po uzyskaniu pełnoletności przez wychowanka rodzina zastepcza nie pełni już tej funkcji, pozostaje jedynie rodziną, której przysługują świadczenia na utrzymanie wychowanka w dotychczasowej wysokości
mopsinek

Post autor: mopsinek »

Nie rozumiem po co interpretacje, skoro w ustawie pisze wyraźnie.
Dokładnie art. 141 ust. 2 pkt 2 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej:
Do okresów pobytu w pieczy zastępczej (...) dolicza się również: (...)
2) okres pobytu osoby pełnoletniej w rodzinie zastępczej (...), na zasadach określonych w art. 37 ust. 2.

I prawnik mimo tego twierdzi inaczej?
ODPOWIEDZ