niepracujący mąż z działalnością - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 mar 2014, 15:25

Mój mąż pracował od połowy 2012 roku za granicą, miał tam działalność (utworzona za granicą, nie w Polsce). Wrócił do PL bo pracodawca mu nie płacił, działalność nadal trwa choć nie osiąga w tej chwili żadnego dochodu.
Co musi zrobić aby dostać w PL zasiłek rodzinny?
W moim MOPS mówią, że musi dostarczyć po polsku \\wyrejestrowanie działalności gospodarczej, wtedy mogą utracić dochód, który muszę wpisać w oświadczeniu o dochodach nieopodatkowanych. I podobno muszą sprawdzić, czu nie zachodzi koordynacja (nie wiem czy dobrze zapamiętałam to słowo).
Moja koleżanka natomiast twierdzi, żebym nie wpisywała tego na tym oświadczeniu, bo mąż nie rozliczał się z tego w Polsce, tylko w Niemczech, a w chwili obecnej nie ma dochodu więc powinni brać aktualną sytuację.
Kto ma rację?
~Tesia

Napisano: 20 mar 2014, 15:26

MOPS
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 15:33

zdecydowanie mops. jeśli starasz się o zasiłek w polsce to musisz podać wszystkie dochody, nawet zagraniczne. nie ma co ukrywać prawdy bo w razie czego będziesz musiała oddawać pieniądze.
~ja

Napisano: 20 mar 2014, 15:40

rozumiem, to w takim razie podając je jak można je utracić (bo powiedzieli, że można), skoro na dzień dzisiejszy nie mamy żadnego dochodu? Słyszałam kiedyś, że można oświadczenia składać - nie wystarczy to, jak napiszę, że nie osiągamy żadnego dochodu z tej działalności bo została zawieszona?
~Tesia

Napisano: 20 mar 2014, 15:44

utracic mozna je tylko przez wyrejestrowanie tej dzialalnosci - bo tylko wyrejestrowanie jest utrata dochodow z dzialalnosci w rozumieniu ustawy o swiadczeniach rodzinnych, dopoki maz ma zarejestrowana dzialalnosc za granica - do rozstrzygniecia pozostaje kwestia czy w waszej sprawie maja zastosowanie przepisy o koordynacji systemow zabezpieczenia spolecznego - jesli maja to wlasciwy do rozpatrzenia sprawy bedzie marszalek wojewodztwa (nawet jesli nie maja MOPS musi wasz wniosek wyslac do marszalka,zeby to ustalil)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2014, 15:51

ale z tego co piszesz to nie może być utraty bo nie ma wyrejestrowanej działalności. a zawieszenie lub brak dochodów nie jest przesłanką do utraty dochodu gdy działalność istnieje. w twoim przypadku to jest koordynacja i będzie to rozpatrywał ośrodek polityki społecznej zgodnie z miejscem zamieszkania. ale papiery musisz złożyć u siebie w mopsie. jak złożysz nie kompletne to będą wzywać do uzupełnienia. także spokojnie i bez stresu, takie sprawy często bardzo długo trwają, ale co Ci szkodzi złożyć. u nas ponad rok niekiedy takie sprawy się ciągnęły, ale potem kobitki dostawały w tysiącach wyrównanie. oczywiście życzę szybkiego rozpatrzenia wniosku:)
~ja

Napisano: 20 mar 2014, 16:04

To pewnie jeszcze taki dokument musi być przetłumaczony? MOPS coś tam mi mówił, że w języku niemieckim nic nie przyjmują.
Dużo tych kosztów jak na marne 165 zł miesięcznie, chociaż jak się nic nie ma to dobre i to. Chociaż z drugiej strony to skoro tak długo trzeba czekać to chyba nie warto, przecież za coś żyć musimy, zanim to się rozstrzygnie to mam nadzieję mąż znajdzie pracę.
~Tesia

Napisano: 20 mar 2014, 16:15

powiem ci tak: my przyjmujemy dokument w obcym języku ale do tego pracownik ma napisać oświadczenie co tam jest napisane, czyli nie żądamy tłumaczeń. potem wysyłamy do marszałka, i u nas marszałek nie krzyczy że chce tłumaczenia. pewnie dlatego że weszła ta ustawa o oświadczeniach. więc może podejdź jeszcze raz i zapytaj albo zadzwoń do urzędu to znaczy do ośrodka polityki społecznej właściwego względem miejsca zamieszkania i zapytaj czy potrzebują tłumaczenia czy nie. i jak nie to składaj tak jak mówię wniosek.
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x