nieruchomość wiejska - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 18 mar 2014, 12:46

w 2012 Pan miał nieruchomość wiejską poniżej 1ha przeliczeniowego i fizycznego, a jego żona otrzymała gospodarstwo rolne powyżej 1 ha przeliczeniowego i fizycznego od 01.04.2012r.
Jak to liczyć ? czy liczyć te nieruchomość wiejską męża czy nie? A jak liczyć to czy tylko od kwietnia tak jak żona otrzymała gospodarstwo czy też cały rok mu liczyć?
~Aneta

Napisano: 18 mar 2014, 12:59

nikt nie wie jak to zrobić/
~Aneta

Napisano: 18 mar 2014, 13:13

ja bym sumowała wszystkie ha przeliczeniowe za 2012r
~ke

Napisano: 18 mar 2014, 13:16

ale jak to zsumować ?
~Aneta

Napisano: 18 mar 2014, 13:28

Zdefiniuj tą \"nieruchomość wiejską\". Możesz mieć i 3 ha ale jesli to nie są użytki rolne to nie jest to gospodarstwo. Ten Pan nie miał gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym, więc nie liczysz \"dochodu z gospodarstwa rolnego\" temu Panu. Pan zapewne płaci podatek od nieruchomości a nie podatek rolny, chyba że zrobili jakieś scalenie gruntów czy cos i płacą podatek rolny od wszystkiego. Masz przecież zaświadczenie z gminy lub nakaz, tam jest wyszczególnione ile ha jest opodatkowanych podatkiem rolnym i od tego liczysz dochód jako dochód z gospodarstwa rolnego.
~ludek

Napisano: 18 mar 2014, 13:33

ten pan ma 0,27 ha fiz. co stanowi 0,3375 ha przel. i tan nieruchomość lezy w naszej gminie a gosp. żony w innej.
Ludek, czyli nieruchomość wiejska nie jest gospodarstwem rolnym?
No to nieźle bo my wszędzie gdzie była nieruchomość wiejska liczyłyśmy z tego dochód?
~Aneta

Napisano: 18 mar 2014, 13:37

no dobra na zaświadczeniu jest napisane: nieruchomość wiejska a pod spodem użytki rolne czyli z tego rozumiem, że mam mu to policzyć tylko teraz od kiedy od stycznia cały rok czy tylko od kwietnia i zsumować z gospodarstwem żony?
Ratuj Ludek bo zgłupiałam :-)
~Aneta

Napisano: 18 mar 2014, 13:49

Nawet zakładając, że ta \"nieruchomość wiejska\" (kto to wymyślił?) to użytki rolne to ten Pan i tak nie jest posiadaczem gospodarstwa rolnego (bo nie ma 1 ha). Nie możesz mu policzyć dochodu z gospodarstwa rolnego bo on go nie ma, prawda? To że wspólnie mają więcej niż hektar nie czyni z niego automatycznie posiadaczem gospodarstwa bo cały areał nie jest wspólny. Ona ma gospodarstwo rolne a on działkę z ogórkami.
~ludek

Napisano: 18 mar 2014, 13:52

ludek nie wiem kto to wymyślił. tak u nas piszą w gminie te zaświdczenia
~Aneta

Napisano: 18 mar 2014, 13:54

wlasnie tak:) jesli to jego 0,27 ha fiz. jest tylko jego, nie stanowi wspolwlasnosci z zona, to nie wejdzie to w gospodarstwo rolne zony
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x