Nieżyciowe przepisy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 27 kwie 2015, 15:17

Witam serdecznie.

Mam pytanie do doświadczonych pracowników socjalnych, a mianowicie czy moglibyście KRÓTKO opisać przypadek, w którym z powodu nieżyciowych przepisów nie byliście w stanie udzielić Klientowi pomocy?

Pozdrawiam :)
wioletta45
Praktykant
Od: 21 kwie 2015, 14:16
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 10:53

Nie wiem czy to przypadek nieżyciowych przepisów, ale miałam taką sytuację, gdy do mojego OPS trafił wywiad ze szpitala, chodziło o ubezpieczenie ze środków publicznych- oczywiście sytuacja nagła, klient bez dochodów, w jednoosobowym gospodarstwie domowym i wcześniej nie korzystał z pomocy OPS. Wydana została przez nas decyzja o prawie do świadczeń z opieki zdrowotnej na 90 dni.
W niedługim czasie ów klient zwraca się o pomoc finansową-o zasiłek stały ( ma orzeczenie). Na wywiadzie okazuje się, że mieszka z mamą i siostrą- dochody rodziny tj. mamy i siostry, przekraczają kryterium do zas. stałego.
Klient nie ma ubezpieczenia, a wymaga leczenia. Do potwierdzenia prawa ubezpieczenia ze środków publicznych też się nie kwalifikuje, bo tam też jest kryterium dochodowe.
I co? I klops!
Percia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x