Rodzina czteroosobowa, mąż pracuje, żona na wychowawczym, dwoje dzieci. Kryterium dochodowe spełnione i nic poza tym, żadnych przesłanek. Czy w takich sytuacjach przyznajecie stypendium?
Ja myśle, że tak ponieważ mieści się w kryterium dochodowym a to jest jedną z głównych rzeczy do złożenia wniosku i jego pozytywnego rozpatrzenia bo jeśli się mieści w kryterium to samo za siebie mówi ze rodzina ma niskie dochody
Wiem, że to jedna z głównych przesłanek. w ustawie jest mowa o spełnieniu kryterium i chociaż jednej dysfunkcji tj. bezrobocie, długotrwała choroba, niepełnosprawność itd.
dokładnie
ten niski dochód musi z czegoś wynikać - czyli najczęściej z:bezrobocia, niepełnosprawności, wielodzietności itd.
fajnie to jest opisane w komentarzu do ustawy o systemie oświaty
u mnie co roku jakaś jedna - dwie osoby zdarzają się bez dodatkowej przesłanki(nawet naciąganej typu brak spełniania funkcji opiekuńczo- wychowawczych),ale nigdy nie odważyłam się odmówić z tego powodu
Na szkoleniu P. Ciszewski powiedział nam że wystarczy jak wnioskodawca napisze: Brak możliwości uzyskania dochodu w wystarczającej do utrzymania rodziny kwocie.