Czy może być prowadzona NK, jeśli Pan i Pani nie mieszkają razem, są w trakcie rozwodu i mają wspólne dziecko? Pan nie mieszka na terenie naszej gminy? Czy prowadzić Procedurę i jeśli tak, to czy mogę wezwać Pana na grupę roboczą?
Fakt że nie zamieszkują razem bo sa w trakcie rozwodu nie może byc przesłanką do tego by zakończyć kartę lub jej nie wszcząć.. dalej są rodziną i przez wzgląd na dziecko prawdopodobnie utrzymują kontak. Jeśli będą po rozwodzie będziecie mogli zamknąć kartę. A jeśli pan nadal bedzie nachodził panią to juz nie jest sprawa dla zespołu tylko dla prokuratury.
MIałem taki przypadek gdzie ofiara wyprowadziła sie do innej gminy tylko że wcześniej udało mi się porozmawiac ze sprawca i ofiarą na forum Zespołu. W twoim przypadku Klarcia proponowałbym monitorować sytuację Pani przez wizyty dzielnicowego np. który jest w stanie odwiedzić rodzinę w chwili kiedy owy Pan bedzie na miejscu. Gdybym natomiast nie miał możliwości kontaktu z Panem przez długi czas wysłął bym taka informację do Zespołu Gminy w której mieszka ten Pan ze na terenie ich gminy zamieszkuje ktoś taki i prowadzona jest NK w związku z przemocą w jego rodzinie a wasz Zespół Nie ma możliwości ingerowania w dzialania innej gminy. Dodam jeszcze że w takich sytuacjach zawiadomienia o grupie roboczej wysyłam na adres zamieszkania podany w NK A jeśli ktoś nie odbiera notorycznie tych powiadomień pisze sobie notatke o bezskutecznym dostarczeniu z uwagi na brak zamieszkiwania owej osoby w danym miejscu w chwili obecnej.
sprawca się wyprowadził ? Pytanie podstawowe brzmi - czy istnieje kontakt jakikolwiek: stały, przemijający. Pamiętajcie że sprawca się wyprowadza do innej gminy ale może nekać ofiarę telefonami. Czyli nie moze to być przesłanką do zamknięcia NK- z zasady. tak?
Generalnie - Zgodnie z literą prawa powinno się poinformować ZI- gdzie aktualnie przebywa sprawca. Normalnie kontynuować procedurę. Dalsze czynności bez zmian.
A skąd wiemy gdzie się wyprowadził...? nie wiemy bo nikt nas nie informuje bo nikt nie wie i co teraz? nadal przemoc 207 kk czy nękanie inny art. kk? no własnie.... jak wiemy gdzie się wyprowadził to tak jak pisałęm można poinformować inny zespół a jesli nie wiemy to juz sprawa dla policji z art nekania...
Quo Vadis...?- jeśli nie wiesz gdzie jest , gdzie zmierza ten człowiek;) to zamykasz na 18.2 rozporządzenia ( bezzas..ble, ble ) ale po czasie jakimśśśśśś - czyli jak "podciągniesz " ODP w działaniach wspierających.