sprawa jest taka: dostałam informację z owd że dłużnik przebywa za granicą i że dany organ nie jest już jego owd. Mimo to wysłałam TW. Co mam teraz zrobić? szukać dłużnika? jak?
ja jestem od niedawna w tym ale widzę w aktach że moja porzedniczka miała kiedyś informacje od komornika że dłużnik za granica i tak wystawiała tw i upomienie,
Jeśli komornik wskaże miejsce zamieszkania na terenie naszej gminy cieszysz się.
Jak komornik poinformuje że pan dłużnik poza terenem naszego kraju i wskaże adres zastosujesz art. 40 § 4. kpa: strona zamieszkała za granicą lub mająca siedzibę za granicą, jeżeli nie ustanowiła pełnomocnika do prowadzenia sprawy zamieszkałego w kraju, jest obowiązana wskazać w kraju pełnomocnika do doręczeń, chyba że doręczenie następuje za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jeśli komornik odpisze że adresu nie zna, ustalasz przedstawiciela do odbioru korespondencji zgodnie z art. 34 kpa: organ administracji publicznej wystąpi do sądu z wnioskiem o wyznaczenie przedstawiciela dla osoby nieobecnej lub niezdolnej do czynności prawnych, o ile przedstawiciel nie został już wyznaczony.