Nowa ustawa 2015 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 lip 2015, 10:01

Administracyjne postępowanie egzekucyjne prowadzone(wszczęte i niezakonczone) przez kornika skarbowego zostaną umorzone, a wiec praktycznie wszystkie te TW za okres 2013/2014? Tak?
My mamy trzy miesiące od otrzymania postanowienia o umorzeniu na co...??? na wysłanie do komornika czego? wniosku o przyłączenie sie do postępowania czy wniosek o wszczęcie?
Lolita

Napisano: 31 lip 2015, 10:12

Lolita pisze:Administracyjne postępowanie egzekucyjne prowadzone(wszczęte i niezakonczone) przez kornika skarbowego zostaną umorzone, a wiec praktycznie wszystkie te TW za okres 2013/2014? Tak?
Nie tylko te należności za okres 2013/2014, umorzone zostaną również te wcześniejsze. Administracyjne postępowanie egzekucyjne zgodnie z tymi zmianami wylatuje w kosmos.
Lolita pisze:My mamy trzy miesiące od otrzymania postanowienia o umorzeniu na co...??? na wysłanie do komornika czego? wniosku o przyłączenie sie do postępowania czy wniosek o wszczęcie?
Zalezy od tego czy komornik sądowy będzie prowadził egzekucję alimentów.
Te dawno umorzone administracyjne postępowanie egzekucyjne (umorzone nie na podstawie art. 8 noweli) wypłaconego np: bardzo dawno temu funduszu alimentacyjnego też będzie teraz egzekwowane przez komornika sądowego na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych - też do nich składać będziemy wniosek o przyłączenie się lub o wszczęcie egzekucji.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 10:17

a te TW co zostały umorzone przed dniem wejcie ustawy to nie kierujemy wniosku do komornika?
Skąd mam wiedziec czy mam kierowac wniosek czy przyłanczac sie do postepowania?
Lolita

Napisano: 31 lip 2015, 10:25

Lolita pisze:a te TW co zostały umorzone przed dniem wejcie ustawy to nie kierujemy wniosku do komornika?
Jak ta zmiana wejdzie to będziemy kierować wnioski "egzekucyjne" również i do takich należności.
Lolita pisze:Skąd mam wiedziec czy mam kierowac wniosek czy przyłanczac sie do postepowania?
Jeśli chodzi o te baaardzo stare należności (np. przez 2 miesiące 2009 roku płaciłaś FA i od tamtej pory po wierzycielce ślad zaginął), sprawdzisz w aktach dane komornika, weźmiesz w garść telefon i ustalisz czy nadal prowadzona jest egzekucja alimentów.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 10:33

1.czyli jeżeli komornik nie prowadzi już postępowania to wysyłamy wniosek o wszczęcie dołanczając decyzjie (nawet może ich byc 3 jak przez trzy okresy) + informacjie.
2. Jeżeli komorni prowadzi postepowanie to przyłączamy sie do tego postępowania dołańcając decyzjie tylko za obecny okres a wiec 2015/2016 + informacjie?
O to chodzi?
Masakra jakas
Lolita

Napisano: 31 lip 2015, 10:43

A co z tymi co mają ustalonych kuratorów bo nie jest znane miejsce zamieszkania dłużnika?
Ninka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x