Nowa ustawa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 18 sie 2015, 9:10

1.Witam czy możecie mi wyjaśnić wg nowelizacji ustawy kiedy bedziemy wysyałac do komornika odpowiednie wnioski za okres 2014/2015???

2. Czytamłam na forum ze bedziemy tez musieli wysyłac wnioski za stare okresy na z roku 2009? Czy to prawda? Musimy sie cofac az tak daleko?

Prosze kogos życzliwego o wytłumaczenie? :)
Nela Nev

Napisano: 18 sie 2015, 9:37

Przeczytaj sobie łaskawie nowelizacje z 24 lipca br. To takie trudne? Czy nie potrafisz czytać?
xyzz

Napisano: 18 sie 2015, 9:40

Bardzo ci dziekuje za odpowiedz. Powiedzmy ze nie umiem czytac. Odpiszesz zatem na moje pytania?!
Nela Nev

Napisano: 18 sie 2015, 10:07

Nie ściąganie należności budżetowych jest naruszeniem dyscypliny budżetowej. Jeżeli np. umorzona została egzekucja za 2009 r to należało za jakiś czas ponownie wystawić TW i tak do oporu aż należności zostaną wygaszone.

Wobec powyższego należy będzie wystąpić z wnioskami o wszczęcie egzekucji sądowej wszystkich niezapłaconych należności przypadających od DA.

Jeżeli chodzi o okres 2014/2015 to moim zdaniem jest tu pewna niejasność : Czy należności z tyt. zwrotu bez wystawienia decyzji ustalającej zobowiązania dłużnika są jak to pisze w noweli "należnościami przypadającymi od DA" czyli czy są zobowiązaniami dłużnika?
Lub inaczej, czy można prowadzić egzekucję obowiązku zapłaty zobowiązania gdy takie zobowiązanie nie powstało (powstanie zobowiązania wymaga wystawienia decyzji lub powstaje z mocy prawa - z ustawy powinno wynikać z którym dniem powstaje zobowiązanie i jaki jest termin jego zapłaty).
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2015, 11:03

"Jeżeli chodzi o okres 2014/2015 to moim zdaniem jest tu pewna niejasność : Czy należności z tyt. zwrotu bez wystawienia decyzji ustalającej zobowiązania dłużnika są jak to pisze w noweli "należnościami przypadającymi od DA" czyli czy są zobowiązaniami dłużnika?
Lub inaczej, czy można prowadzić egzekucję obowiązku zapłaty zobowiązania gdy takie zobowiązanie nie powstało (powstanie zobowiązania wymaga wystawienia decyzji lub powstaje z mocy prawa - z ustawy powinno wynikać z którym dniem powstaje zobowiązanie i jaki jest termin jego zapłaty)."

Co ty bredzisz BDMB?
Z choinki się urwałeś?
Jak wół w nowelizacji napisane jest, że podstawą egzekucji będzie decyzja przyznajaca świadczenia z fa.To samo było w zaliczce alimentacyjnej, to samo było kilkanaście lat w starym funduszu alimentacyjnym.
Czytac nie potrafisz czy bredzisz żeby bredzić ? - nie pierwszy zresztą twój wpis jest tu od czapy na ten temat.
mgops2

Napisano: 18 sie 2015, 11:39

Troche kulturalniej :!:
Nela Nev

Napisano: 18 sie 2015, 11:55

Spokojnie mgops2.
Nie znasz przepisów. Nieprawdą jest, że wcześniej na podstawie decyzji przyznającej FA była prowadzona egzekucja przeciwko DA. Wysyłana dotychczas do komornika sądowego decyzja FA jest podstawą do przekazywania kwot do OWW które zostały wyegzekwowane od DA i zaliczone na alimenty (art. 27 ust. 9 i 10) Znaczy to, że komornik prowadzi egzekucję na rzecz wierzyciela alimentacyjnego i kwoty które normalnie powinien otrzymać wierzyciel alimentacyjny otrzymuje OWW.

Czym innym jest przekazywanie kwot z wyegzekwowanych alimentów do OWW a czym innym prowadzenie egzekucji sądowej przeciwko DA co wprowadza nowela.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2015, 12:14

Jaką nieprawdą?
Co post to większe głupoty wypisujesz odkad zacząłeś się "udzielać" w tym temacie.
Dla komornika sądowego organ właściwy wypłacający zaliczkę stawał się wierzycielem długu z tytułu zaliczki i tyle. Wynikało to z przepisów ustawy o "zaliczce". To samo było ze starym fa.
To samo będzie teraz z nowym fa po wejściu nowelizacji.
Przestań wypisywać tu durnoty swiadczace o tym, ze nie masz bladego pojęcia ani o starym fa, ani o zaliczce, ani o nowym fa, ani tym bardziej o zmianach zawartych w nowelizacji
mgops2

Napisano: 18 sie 2015, 12:47

Wybacz mgops2 ale zrozumienie tego zagadnienia jet poza Twoim zasięgiem więc na tym poprzestanę.

W 2009 r na tym forum utworzyłem wątek "Błąd MPiPS" w którym skrytykowałem komunikat MPiPS dotyczący rozliczania wpłat do DA i wg którego odsetki do proporcji należało obliczać od całego zadłużenia. Wytknąłem to jako błąd i byłem podobnie hejtowany jak teraz robi to mgops2. Do dziś użytkownicy wiodących programów do FA borykają się z sytuacjami w których w końcówce rozliczenia pozostają tylko należności główne lub tylko odsetki.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2015, 14:32

Czytając bzdury które tu wypisujesz na temat nowelizacji i dotychczasowych zapisów ustaw, to "wartość" twoich wątków i zarzutów o czyichkolwiek błędach, dla mnie wynosi o wiele mniej niż zero.
I tle w tym temacie
mgops2

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem