Nowa ustawa - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 11 z 11    [ Posty: 109 ]

Napisano: 10 lis 2022, 16:30

Prosimy o link do tej wideokonferencji
opsza
Praktykant
Od: 31 sty 2020, 16:28
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 10 lis 2022, 17:59

gogga7 pisze:
10 lis 2022, 15:46
w poniedziałek ma być konferencja z MKiŚ w sprawie zmian
jeśli chodzi o te nowe lokale, to najpierw będziemy wysyłać ich do naszej gminy żeby ustalili czy jest możliwość nadania nowego adresu dla ich budynku/lokalu, jeśli jest to wracamy na stare śmieci i przyjmujemy wniosek na nowy adres.
Jeśli nie da się ustalić nowego adresu, to chcielibyśmy zaświadczenie że nie ma możliwości ustalenia tego adresu, i wtedy wniosek, wywiad, notatka, decyzja.
Była mowa też w sąsiedniej jednostce, że będą żądać zaświadczeń ze starostwa, że nie mogą wyodrębnić lokalu, lub że złożyli taki wniosek ale termin rozpatrzenia przekracza 30.11.22.
Jednak wyodrębnienie lokalu, a nadanie nowego numeru to dwie różne rzeczy wg naszego radcy. Wyodrębnienie lokalu to starostwo, kupa dokumentów, wyrysy, mapki, umowy notarialne itd. A znowu jeśli chodzi nadanie numeru to geodeta gminny i teoretycznie nie trzeba żadnych kwitów, z tym że każdy powinien to pójść i zgłosić później w innych instytucjach, a de facto nikt tego nie robi..
także u nas tak to wygląda,
Może ktoś podzieli się inną praktyką
Ja mogę:
1) OŚWIADCZENIE o niemożliwości ustalenia odrębnego adresu miejsca zamieszkania (art. 75 par. 2),
2) Wywiad
Koniec.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2022, 9:43

Ja mogę:
1) OŚWIADCZENIE o niemożliwości ustalenia odrębnego adresu miejsca zamieszkania (art. 75 par. 2),
2) Wywiad
Koniec.
Uważam, że to mega głupia praktyka, ponieważ przepis ten jasno sugeruje, że osoba ma wszcząć procedurę wydzielenia adresów, a sama w oświadczeniu nie jest w stanie stwierdzić, że nie jest tego w stanie zrealziować do 30 listopada, najpierw musi procedurę rozpocząć
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2022, 10:39

Uważam, że to mega głupia praktyka, ponieważ przepis ten jasno sugeruje, że osoba ma wszcząć procedurę wydzielenia adresów, a sama w oświadczeniu nie jest w stanie stwierdzić, że nie jest tego w stanie zrealziować do 30 listopada, najpierw musi procedurę rozpocząć
[/quote]

Jestem tego samego zdania i jak dla mnie, ten przepis jest właśnie dla gospodarstw, które mieszkają w wydzielonych lokalach , które nie są uregulowane prawnie (z różnych względów). Wnioskodawca, który nie jest właścicielem domu, nie jest w stanie poczynić jakichkolwiek kroków alby wydzielić lokal. Dla potwierdzenia przeprowadzany jest wywiad aby to zweryfikować.
batyflay
Stażysta
Od: 30 sie 2022, 15:58
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 lis 2022, 11:49

Po pierwsze w którym miejscu ustawa wspomina coś o "wszczęciu postępowania w sprawie wydzielenia adresów"? Ja nie widzę, więc nie dokładajcie czegoś, czego nie ma. My nie mamy domyślać się o co chodziło ustawodawcy, tylko mamy stosować przepis, który jest w ustawie. A on jest jasny: "gdy do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania, nie stosuje się ust. 3a i 3b" kropka. Więc nie mówcie, co "sugeruje" ustawa, albo "dla kogo" jest ten przepis, bo to jest zwykła nadgorliwość i nierozsądna praktyka, tym bardziej, że do ustawy nie ma w tym zakresie przepisów wykonawczych.

Po drugie, życzę Wam powodzenia w SKO, gdy dacie odmowę ze względu na brak "zaświadczenia" albo "wszczęcia procedury" a facet w odwołaniu ładnie oświadczy i szczerze zapewni, że nie jest w stanie ustalić odrębnego adresu...

Po trzecie, wywiad nie ma potwierdzać braku możliwości wydzielenia adresu, tylko ma ustalić zamieszkiwanie pod jednym adresem w odrębnych lokalach kilku gospodarstw domowych.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2022, 12:32

ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania nie jest możliwe z powodu
np:
- nieuregulowanych spraw spadkowych
-nieporozumień rodzinnych
- braku zgody ze strony właściciela
- zamieszkiwania w budynku jednorodzinnym dwóch rodzin - gospodarstw domowych

nasze gospodarstwo domowe posiada odrębne lokale: kuchnia, pokój .....
jada
Referent
Od: 01 wrz 2017, 19:23
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 11 lis 2022, 12:43

jada pisze:
11 lis 2022, 12:32
ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania nie jest możliwe z powodu
np:
- nieuregulowanych spraw spadkowych
-nieporozumień rodzinnych
- braku zgody ze strony właściciela
- zamieszkiwania w budynku jednorodzinnym dwóch rodzin - gospodarstw domowych
Brawo. Wszystko w temacie.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2022, 16:59

Czy mogę poprosić o link do konferencji lub jakiegoś maila gdzie można się zapisać?
Nasz ops nie został powiadomiony o planowanej konferencji :shock:
mattana
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 13:54
Zajmuję się: SW DS ST SR FA DM

Napisano: 13 lis 2022, 19:08

Ja też proszę o link do konferencji
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Strona 11 z 11    [ Posty: 109 ]