nowe brzmienie art. 209 kodeksu karnego a FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 12 z 18    [ Posty: 173 ]

Napisano: 02 cze 2017, 9:16

też mam takie wątpliwości, zwłaszcza, że otrzymałem taką opinię: Zmiany w kk nic nie zmienią, musiała by być zmiana do ustawy o FA.
Ustawa ta, nic nie zmienia jeśli chodzi o działania OWW i OWD wobec dłużników alimentacyjnych. Postepowanie z kk, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny będzie prowadzone z urzędu, więc z pewnością prokuratura zwróci się, o wykaz dłużników alimentacyjnych, ponieważ w takim przypadku postępowanie będzie prowadzone z urzędu. Muszą jednak minąć od wejścia w życie zmian kk minimum 3 miesiące aby było zadłużenie w kwocie nie mniejszej niż 3 miesięczne niepłacenie alimentów.

I CO TERAZ ZROBIĆ?
Egon
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 02 cze 2017, 10:02

Jako OWW tylko zawiadomienie.
Egon kto wystawił taką opinię i dlaczego uważa (mimo jasnego zapisu w ustawie), że to prokuratura ma pisać do ciebie pytania a nie ty masz zawiadamiać? Skąd pomysł, że nas kk nie obowiązuje?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:06

Egon pisze:Zmiany w kk nic nie zmienią, musiała by być zmiana do ustawy o FA.
To prawda, zmiana kk nie nakłada na nas dodatkowego obowiązku. Tak naprawdę zaostrza kary dla uchylających się od alimentów. Teraz już tak łatwo umarzać postępowań nie będą. No w każdym razie taki jest cel tej "dobrej" zmiany.
Egon pisze:(...)więc z pewnością prokuratura zwróci się, o wykaz dłużników alimentacyjnych, ponieważ w takim przypadku postępowanie będzie prowadzone z urzędu.
Powątpiewam że tak będzie 8-)
Zmieniło się jedno, zrobiło się głośno i w związku z tym już nie będziemy mogli udawać że nie znamy par. 3 art 209 kk.
Egon pisze:I CO TERAZ ZROBIĆ?
Stasować nadal zapisy ustawy o FA i dodatkowo słać informacje do prokuratury o ustaleniu prawa do FA/ŚR.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:24

ręce opadają, ja wiem, że się wam to nie podoba, ale nie macie co zaklinać rzeczywistości
proste zapisy kk:
art. 209 § 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 1a. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 naraża osobę uprawnioną na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowie ... z urzędu.

A teraz kpk art. 304:
§ 1. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Przepisy art. 148a zamieszczanie danych osób uczestniczących w czynności oraz art. 156a udostępnianie danych lub oryginałów dokumentów z załącznika adresowego stosuje się odpowiednio.
§ 2.Instytucje państwowe i samorządowe, któ ... ub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.
§ 3. Zawiadomienie o przestępstwie lub własne dane świadczące o popełnieniu takiego przestępstwa, co do którego obowiązkowe jest prowadzenie śledztwa przez prokuratora, Policja przekazuje wraz z zebranym materiałem niezwłocznie prokuratorowi.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:37

To nie tak, że mi się nie podoba: nie chcę czegoś zaniechać, ani nie przekroczyć swoich kompetencji, dlatego pytam.
Egon
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 02 cze 2017, 11:44

Pstrokacizna w tekście ani go nie upiększa ani tym bardziej nie dodaje powagi.
Powiedz a raczej napisz co się zmieniło takiego czego nie było wcześniej? Daruj sobie pisanie o zmianie z uporczywie uchylającego się na uchylającego. Ten zapis nie nakłada na nas dodatkowego obowiązku tylko zaostrza karę.

po staremu było:
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
po nowemu:
„§ 2. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.

po staremu było:
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.
po nowemu:
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.”;

A § 2 art 304 Kpk obowiązuje od 01.09.1998r. 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:44

mi się nie podoba, ale wyjścia za bardzo nie mamy.
RR się to aż do tego stopnia nie podoba, że włączył jej się mechanizm obronny zwany zaprzeczeniem. W jej wypadku to trundo uleczyć, taki ma charakter
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:46

Elmer pisze:RR się to aż do tego stopnia nie podoba, że włączył jej się mechanizm obronny zwany zaprzeczeniem. W jej wypadku to trundo uleczyć, taki ma charakter
Ależ oczywiście 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:46

RR nieładna manipulacja, nieładna, bardzo nieładna. Wstydź się.
polecam porównać art. 209 w całości z naciskiem na par. 1.
Nie spodziewałem się z twojej strony tak TVN-owskiego podejścia. Silne masz mechanizmy obronne

Postępowanie OWD się nie zmieniło
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 11:53

Jak był zapis o tym że ściganie następuje na wniosek organu podejmującego działania wobec dłużnika tak jest ten zapis i teraz. Jak był zapis że ściganie odbywa się z urzędu po przyznaniu Fa i ŚW tak jest teraz. Jak był zapis o instytucjach zobowiązanych do zawiadomienia prokuratury o popełnieniu przestępstwa tak jest i dziś. Nic za bardzo się nie zmieniło. Głośno jest o tym i tylko dlatego będziemy musieli słać dodatkowe pisma.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 12 z 18    [ Posty: 173 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x