nowe brzmienie art. 209 kodeksu karnego a FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 7 z 18    [ Posty: 173 ]

Napisano: 30 maja 2017, 14:27

ale te wypowiedzi mętne...czy nikt nie potrafi odpowiedzieć konkretnie (nie przekonuje mnie to co piszecie, bo to zaledwie 2-3 osoby, które tak sądzą)
Czy OPS z urzędu musi składać wniosek o ściganie przestępstwa z art. 209 k.k. wszystkich dłużników alimentacyjnych, dla których dzieci przyznano świadczenie z funduszu alimentacyjnego?
Czy OPS z urzędu musi składać wniosek o ściganie przestępstwa z art. 209 k.k. w przypadku, gdy w sprawach o świadczenia rodzinne w trakcie prowadzonego postępowania OPS otrzyma od strony informacje, że np. ojciec dziecka od którego są zasądzone alimenty nie płaci tych alimentów?
To że składamy wnioski o ściganie, które sa konsekwencją wydania decyzji o uznaiu za uchylającego sie to rozmumiem
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2017, 14:33

Czy OPS z urzędu musi składać wniosek o ściganie przestępstwa z art. 209 k.k. wszystkich dłużników alimentacyjnych, dla których dzieci przyznano świadczenie z funduszu alimentacyjnego?
Jeżeli zadłużenie będzie powyżej 3 miesięcy

Czy OPS z urzędu musi składać wniosek o ściganie przestępstwa z art. 209 k.k. w przypadku, gdy w sprawach o świadczenia rodzinne w trakcie prowadzonego postępowania OPS otrzyma od strony informacje, że np. ojciec dziecka od którego są zasądzone alimenty nie płaci tych alimentów?
Jeżeli zadłużenie będzie powyżej 3 miesięcy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2017, 14:33

Mam pytanie czy musimy tez wysyłać zawiadomienia w przypadku osób pobierających świadczenia rodzinne, jeśli pobierają tez fa i z tego tytułu będziemy wysyłać zawiadomienie?
pati22
Praktykant
Od: 10 cze 2015, 12:16
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2017, 14:35

nie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2017, 15:03

Czyli jeśli wysyłamy już z fa to z sr nie musimy? Sorry , ze tak upierdliwie ale Mazurkiewicz twierdzi że te zawiadomienia idą osobno. A jeśli razem to i tak w zawiadomieniu z fa trzeba wspomnieć o decyzji ŚR.
pati22
Praktykant
Od: 10 cze 2015, 12:16
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 7:41

widzę, że nikt jeszcze nie potrafi odpowiedzieć na te pytania.
Poczekam na interpretację ministerstwa lub ewentualne wyroki sadów administracyjnych bo niebawem takowe się będą pojawiać. A póki co ja nie będę składała wniosków jako OWW, nie robiłam tego przez 9 lat i teraz nic sie hie zmianiło.
pozdrawiam :)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 7:59

rozumiem, że zaznaczenie na czerwono istotnych zmian jest za mało widoczne...
Niektóre tak mają....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 8:09

pati22 pisze:Czyli jeśli wysyłamy już z fa to z sr nie musimy? Sorry , ze tak upierdliwie ale Mazurkiewicz twierdzi że te zawiadomienia idą osobno. A jeśli razem to i tak w zawiadomieniu z fa trzeba wspomnieć o decyzji ŚR.
pati22 pisze:Mam pytanie czy musimy tez wysyłać zawiadomienia w przypadku osób pobierających świadczenia rodzinne, jeśli pobierają tez fa i z tego tytułu będziemy wysyłać zawiadomienie?
ale co ma ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów do ustawy o świadczeniach rodzinnych ? nie bardzo wiem o co chodzi
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 31 maja 2017, 8:11

Elmer pisze:rozumiem, że zaznaczenie na czerwono istotnych zmian jest za mało widoczne...
Niektóre tak mają....
Twoich wypowiedzi akurat nie czytam, nie jesteś dla mnie osobą z której mogłabym brać przykład, więc proszę Cie po raz kolejny nie odpowiadaj na moje posty, bo nie są kierowane do Ciebie
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 8:13

ja byłam na szkoleniu jakiś czas temu i prowadzący twierdził, że piszemy zawiadomienia jako oww po wydaniu nowych decyzji przyznających po 31 maja
a ostatnimi czasy była p.kierownik na szkoleniu z kpa, i inne osoby pracujące w SR Fa pytały i podobno prowadzący - ten sam, miał mówić, że mamy wysyłać wszystkim ...
z tym, że już nie dowiedziałam się czy wszystkim, którym obecnie płacimy, czy wszystkim którym płacimy obecnie i kiedyś płaciliśmy ...
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 7 z 18    [ Posty: 173 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x