nowe brzmienie art. 209 kodeksu karnego a FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 9 z 18    [ Posty: 173 ]

Napisano: 31 maja 2017, 11:19

Art. 209.§ 1. [3] Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 1a. [4] Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 naraża osobę uprawnioną na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. [5] Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3. [6] Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.

§ 1. stanowi co grozi jak się uchylasz. § 2. wskazuje że ściganie odbywa się m.in na wniosek OWD - słusznie bo ustawa o FA takie wnioski nakazuje nam słać i ślemy je w związku z zapisami naszej ustawy. § 3 najfajniejszy moim zdaniem. Jeśli przyznano np. Fa ściganie odbywa się z urzędu. Nic tu nie ma że mamy pisać jakieś zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Moim zdaniem wystarczy powiadomić prokuraturę o przyznaniu np. Fa i niech ruszają z postępowaniem.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 11:31

W końcu ktoś myśli jak ja :D
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 31 maja 2017, 12:00

i tak jak ja,
tylko, ze par. 3 był w podobnym brzmieniu od 1998 r. i nikt nigdy nie robił zadnych zawiadomien i zastanawiam sie dlaczego teraz zrobił sie z tego taki problem
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2017, 12:02

P. Mazurkiewicz na szkoleniu z FA w kwietniu rzucił takim hasłem, aby zawiadomić prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa po przyznaniu wierzycielce FA i posiadaniu informacji, że dłużnik zalega.
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 31 maja 2017, 13:28

Po jakich 3 miesiącach nie płacenia ????

W zapisie ustawy okres 3 miesięcy dotyczy tylko zaległości innych niż okresowe, a nasze świadczenia są świadczeniami okresowymi i dlatego nas dotyczy wyłącznie równowartość 3 świadczeń okresowych np.

zasądzone alimenty 500 zł ich trzykrotna wartość to 1 500 zł

wpłata od dłużnika to np. 300 zł

nie ma równowartości tych 1 500 zł, bo (1 500 - 300 = 1 200)

Z chwilą gdy widzimy, że zaległość ma trzykrotną równowartość ( 1 500 zł) wysyłamy zawiadomienie, że takie coś ma miejsce, o nic nie pytamy Komornika (to działka prowadzących postępowanie przygotowawcze lub wyjaśniające).

Jako OWW nie składamy wniosku o ściganie, tylko składamy zawiadomienie o uchylaniu się od wykonywania obowiązku alimentacyjnego określonego w art. 209 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1137 i 2138 oraz z 2017 r.poz. 244, 768, 773) § 1 i 3 ustawy z dnia 23 marca 2017 r. poz. 952

to czy będzie ściganie, zobaczymy czas pokaże.
Prokurator musi ścigać z urzędu , a nie jak dotychczas umarzać postępowanie.
ciacho
Praktykant
Od: 24 maja 2017, 8:23
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR/ŚP

Napisano: 31 maja 2017, 14:11

i to jest dowód na to, że każdy interpretuje to inaczej.
Wysłałam zapytanie do Ministerstwa i to bezie dla mnie wiążące.
Dziękuję, podzielę się opinią i jestem przekonana, ze niektórym szczęki opadną
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 9:05

legalna 01 pisze:i tak jak ja,
tylko, ze par. 3 był w podobnym brzmieniu od 1998 r. i nikt nigdy nie robił zadnych zawiadomien i zastanawiam sie dlaczego teraz zrobił sie z tego taki problem

Ja byłam na szkoleniu w kwietniu i Mazurkiewicz powiedział, że to od dawna powinna być stosowana zasada, że OWW zawiadamia o popełnieniu przestępstwa, ale pewnie nikt tego nie robił. Zgłosiły się trzy osoby, a on na to: pewnie to państwo robią bo była kontrola i macie takie wytyczne..... Dwie osoby powiedziały, że tak, jedna, że nie bo wiedziała o tym. Więc prawda taka przepis był kto wiedział to stosował kto nie to nie. A z tego co widać wiekszość ośrodków tego nie stosowała. Coraz bardziej mam wrażenie, że w naszej pracy trzeba być najlepiej prawnikiem....

A co do tego kiedy stosować przepis to ja zostaje przy tym, że tylko do nowych spraw. Mazurkiewicz też o tym mówił, a poza tym prawo nie działa wstecz....Oczywiscie mogę sie mylić prawnikiem nie jestem ;)
aaaa
Praktykant
Od: 18 mar 2016, 15:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 9:12

ludzie, przestańcie wierzyć legalnej, że nic się nie zmieniło. Wystarczy podnieść oczy wyżej i spojrzeć na cały art. 209.
ponawiam:
stare:
Art. 209. § 1. Kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.

nowe:
art. 209:
„§ 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.”;
2) po § 1 dodaje się § 1a w brzmieniu:
„§ 1a. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 naraża osobę uprawnioną na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.”;
„§ 2. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 1a odbywa się z urzędu.”;

Poprzednio zapis UPORCZYWIE umożliwiał nam olewanie tego obowiązku - mieliśmy argument, że jego braki w płaceniu nie są jednak uporczywe. Teraz tego nie ma.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 9:13

jeszcze dodam, że powiedział to tez apropo tego, że możemy teraz tylko raz ścigać dłużnika. Jeżeli już raz wystawiliśmy decyzję i przeprowadziliśmy całe postępowanie to następnego już nam nie było wolno robić. Dlatego zapis o tym, że OWW może wysyłać zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa jest fajny bo dłużnik będzie ścigany.
Takie zawiadomienie jak juz ktoś wcześniej napisał powinno zawierać informacje:
1. o tym, że przyznaliśmy FA (kopia decyzji)
2. najlepiej zaśw. od komornika - ale podobno sama informacja z zaśw. o bezskuteczności egz. która przynoszą nam wierzycielki powinna wystarczyć
3. informacje z par. 15 kpk - że udostępnimy wszystkie informacje
Art. 15.[Organy prowadzące postępowanie karne] § 1. Policja i inne organy w zakresie postępowania karnego wykonują polecenia sądu, referendarza sądowego i prokuratora oraz prowadzą pod nadzorem prokuratora śledztwo lub dochodzenie w granicach określonych w ustawie.
§ 2. Wszystkie instytucje państwowe i samorządowe są obowiązane w zakresie swego działania do udzielania pomocy organom prowadzącym postępowanie karne w terminie wyznaczonym przez te organy.

A po staremu robiło się to z art. 304 par 2 KPK:

Art. 304.[Zawiadomienie o przestępstwie] § 1. Każdy, dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję. Przepisy art. 148a oraz art. 156a stosuje się odpowiednio.

§ 2. Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.
aaaa
Praktykant
Od: 18 mar 2016, 15:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 9:28

hej, pal szesc z ta uporczywoscia, niech mi ktos przetlumaczy z polskiego na nasze co oznacza zapis: "jezeli laczna wysokosc powstalych wskutek tego zaleglosci stanowi rownowartosc co najmniej 3 swiadczen okresowych albo jezeli opoznienie zaleglego swiadczenia innego niz okresowe wynosi co najmniej 3 miesiace" lol

co rozumiec przez swiadczenie okresowe?
*alala
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: FA/SR

Strona 9 z 18    [ Posty: 173 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x