Nowe dziecko (już trzecie) Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 sie 2016, 12:00

Tematy były ale muszę się poradzić co kliknąć a co nie. Otóż kobieta dostała 500+ na pierwsze i drugie dziecko. Teraz urodziła trzecie. Wiem, że mam robić to przez nowy wniosek i nową decyzję ale: odznaczam "czy wniosek na pierwsze dziecko", nowo narodzone wpisuję w "informację o dzieciach" i nic więcej? Program sam mi załapie, że chodzi mi o trzecie a nie o drugie i trzecie? Aby świadczenia się nie zdublowały. Czy zmieniać w inf. o dzieciach że jedno z dzieci jest członkiem rodziny i tyle?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 11 sie 2016, 12:06

ja już robiłam kilka nowo narodzonych dzieci, a info o tym dostałam od koleżanki która robi tak śr
robię wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmiana sytuacji rodzinnej, chociaż niektórzy na forum piszą co innego.
wybieram po peselu osobę do zmiany, wnioskodawce i dalej dopisuje dziecko jako następne na które ma być świadczenie, system mi wszystko wylicza super, na dzieci starsze od całego miesiąca z nowej decyzji, na nowe dziecko też , tamta wcześniejsza decyzje z dziećmi mi robi zmieniajacą
Nowa 21

Napisano: 11 sie 2016, 12:10

ja też robię jako zmianę sytuacji.
I teraz zastanawiam się, czy dobrze..
lokok

Napisano: 11 sie 2016, 12:12

My przyjmujemy od klienta nowy wniosek. Klient zaznacza opcję "NIE WNOSZĘ" na pierwsze dziecko, ponieważ ma już wydaną decyzję na to dziecko. Wprowadzamy wniosek, rozpatrujemy bez weryfikacji, ponieważ jest to dziecko kolejne. Dzwoniliśmy na infolinię 500 +. To tam zalecili nam tak robić :)
500plus
Stażysta
Od: 30 maja 2016, 12:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2016, 12:16

Ja tez biorę nowy wniosek, ale później zaznaczam zmiana sytuacji na wniosek strony.
lokok

Napisano: 11 sie 2016, 12:23

ale później zaznaczam zmiana sytuacji na wniosek strony.
Gdzie to dokładnie zaznaczasz? Nie widzę tej opcji
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 sie 2016, 12:26

Tak jak myślałem- źle nalicza. Dubluje mi świadczenie na drugie średnie dziecko...
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 sie 2016, 12:33

wybierasz wniosek - o zmianę sytuacji- wybierasz z peselu- strzałkę i pesel wnioskodawcy, wybierze ta osobę co miałaś wcześniej, dopisujesz w zakładce o dzieciach , 3 dziecko , i robisz jak w innych wnioskach
a od patentki przyjmujesz wniosek na kolejne dziecko, w składzie rodziny wszystkie dzieci i rodzice
Nowa 21

Napisano: 11 sie 2016, 12:38

Akurat wniosek papierowy mam w porządku a co do tej metody to raz użyłem co piszesz i poszło ok tak więc ten wniosek co wprowadziłem będzie mi wisiał i dam kolejny.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 sie 2016, 12:39

voodoo pisze:
ale później zaznaczam zmiana sytuacji na wniosek strony.
Gdzie to dokładnie zaznaczasz? Nie widzę tej opcji

Pracuję na Familii, więc pewnie u Ciebie bedzie inaczej

Zaznaczam juz wprowadzając nowa decyzję (Zmianę)
lokok

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x