Przepisy dotyczące pracy zdalnej obowiązują od 7 kwietnia, więc od tego dnia jest obowiązek uwzględnienia ewentualnej pracy zdalnej w świadectwie pracy. Pozostałe zmiany, np. urlop opiekuńczy czy dodatkowe dni wolne z powodu siły wyższej wchodzą w życie 26 kwietnia.
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.
te przepisy wchodzą w życie teraz, ale rozporzadzenie w sparwie świdectwa pracy nie zminiło sie, a ja mam wydac świadectwo 2 maja i nie wiem czy po nowemu czy jeszcze stary wzór obowiązuje?
Mam identyczną sytuację i z tego co udało mi się doszukać to nowe rozporządzenie ma wejść teraz na dniach (druga połowa kwietnia) i po 7 dniach od ogłoszenia wejdzie w życie. Więc ja się nastawiam, że trzeba będzie wystawić świadectwo już na nowym wzorze
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.
Do osoby która 2 wystawia świadectwo pracy.
Rozporzadzenie w sprawie wzoru świadectwa pracy nie zminioło sie, więc na jakim wzorze wystawisz świadectwo?
Ja wystawie na normalnym tylko zaktualizowanym o zmiany wzorze.
Rozporządzenie ustali nowy "pomocniczy" wzór świadectwa pracy, który z resztą jest dostępny w internecie i dużo tam się nie zmienia. Dodane są tylko dodatkowe dni wolne i praca zdalna, które weszły teraz do KP.