Nowe wzory druków proponowanych przez Ministerstwo - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 7    [ Posty: 66 ]

Napisano: 25 lip 2017, 12:56

u mnie wnioskodawcy w części dotyczącej zobowiązanych do alimentacji wpisywali tylko dłużników, kiedyś, ktoś tam wpisał dziadków ale to historia...od 2008 r. trochę tych kontroli było i NIGDY nie miałam zastrzeżeń, że trzeba wpisywać dziadków.
I szczerze powiem, ze przy nowych wnioskach ciężko się zastanawiam gdzie dłużników wpisywać, chyba dorysuje rubrykę, bo faktycznie za załączniku teraz nowym jest informacja, że osoby zobowiązane inne niż dłużnik.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:02

dawno się tak nie ubawiłem:
" chyba dorysuje rubrykę"

i to:
"u mnie wnioskodawcy w części dotyczącej zobowiązanych do alimentacji wpisywali tylko dłużników"
w czterech pozycjach :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:09

u nas od paru lat wpisują również dziadków ( takie zalecenie pokontrolne)i jeszcze dopisują takie zdanie: Jestem lub nie jestem zainteresowana pozwem wobec rodziców dłużnika.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:13

a inni się będą upierać, że dłużnik ma być wpisany 4 razy lub, że dziadków ma się tylko 3 :lol:
O dłużniku to mamy informację od komornika. Strona ma obowiązek przekazać wszelkie informacje komornikowi w tym zakresie.
My mamy miejsce we wniosku na inne osoby zobowiązane do alimentacji, by je ewentualnie podawać do sądu. takie proste...
Pomijam juz, że we wniosku jest jak byk:
oświadczam, że do alimentacji są zobowiązani (liczba mnoga, nie pojedyncza).
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:14

dlaczego tylko cztery rubryki we wniosku odnośnie zobowiązanych
dlaczego tylko siedem rubryk osób uprawnionych,
itd...

Krąg osób uprawnionych i zobowiązanych do alimentów

Krewni

Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej i rodzeństwo. Obowiązek ten obowiązuje bez ograniczenia stopnia pokrewieństwa.

Obowiązek alimentacyjny między rodzeństwem dotyczy zarówno rodzeństwa rodzonego, jak i przyrodniego.

Przysposobienie

Adopcja powoduje takie skutki pomiędzy adoptowanym dzieckiem, a rodzicami, którzy go zaadoptowali, jak miedzy rodzicami a dziećmi. Dlatego na rodzicach dziecka adaptowanego ciąży obowiązek alimentacyjny.

Powinowaci

Prawo obciąża obowiązkiem alimentacyjnym tylko niektórych powinowatych.

Alimentów będą mogli domagać się tylko ojczym i macocha względem pasierba i odwrotnie.

Małżonkowie

Małżonkowie w trakcie trwania małżeństwa mają obowiązek dostarczania wzajemnie środków utrzymania. Jeden z małżonków może w szczególnych sytuacjach zażądać alimentów, od współmałżonka. Nie ma natomiast wątpliwości co do obowiązku alimentacyjnego względem rozwiedzionego małżonka, małżonków w czasie separacji czy w przypadku unieważnienia małżeństwa.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:37

ty tak poważnie czy se jaja robisz?
Rozumiem, że dłużnika każesz 4 razy wpisywać (nie jestem wcale zdziwiony), ale żeby bezmyślnie takie rzeczy cytować...

nawet w gazecie prawnej wiedzą kogo się wpisuje do wniosków (tak trudno znaleźć uzasadnienie do czterch miejsc):
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/6 ... odzic.html
Prawo do wystąpienia o zasądzenie alimentów na rzecz dziecka od dziadków, gdy od płacenia uchyla się ich syn lub córka, daje samorządom art. 7 ustawy z 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:37

PS . jakim kolorem będziesz dorysowywać rubryki?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:47

Soar ile takich pozwów o zasądzenie alimentów od dziadków złożyłeś do sądu?
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:48

zakładam,że tyle samo co ty i większość ośrodków (na co wskazują i zarzucają w raportach NIK) - 0.
Nie oznacza, to że nie wiem kto ma być wpisany we wniosku
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 13:54

Nieprawda. Jak podaje MRPiPS w 2015 r. złożono 26 takich pozwów. Myślałam, że jak wiesz, to i robisz...
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Strona 2 z 7    [ Posty: 66 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x