nowelizacja a ZRZ Wielodzietne
nowelizacja a ZRZ Wielodzietne
Zrezygnowano też z obowiązku zatrudniania osoby do pomocy w sprawowaniu opieki nad dziećmi lub pomocy w gospodarstwie w zastępczej rodzinie zawodowej lub niezawodowej, w której przebywa więcej niż troje dzieci (będzie to obligatoryjne od 1 stycznia 2015 r.). Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci, starosta, na wniosek rodziny, jest obowiązany zatrudnić osobę do pomocy w opiece nad dziećmi i pracach gospodarskich albo przyznać środki finansowe na utrzymanie lokalu, który zajmuje rodzina, może jednak udzielić obu tych form wsparcia.
proszę o przetłumaczenie na język praktyczny , czy ZRZ Wielodzietne również mogą składać wnioski , a starosta obligo podchodzi do tematu ??
proszę o przetłumaczenie na język praktyczny , czy ZRZ Wielodzietne również mogą składać wnioski , a starosta obligo podchodzi do tematu ??
Re: nowelizacja a ZRZ Wielodzietne
Według interpretacji naszego prawnika o taką pomoc mogą starać się wyłącznie rodziny, które mają podpisaną umowę w oparciu o art. 54 nowej ustawy. Do Wielodzietnych ZRZ jest 3-letni okres przejściowy, chyba, że taka rodzina złoży wniosek o przekształcenie na zawodową, to o ile nie jest wypełniony limit określony na ten rok w planie rozwoju pieczy, starosta ma obowiązek podpisać nową umowę i dopiero wtedy taka rodzina może starać się o świadczenia przewidziane w nowej ustawie.
\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci, starosta, na wniosek rodziny, jest obowiązany zatrudnić osobę do pomocy w opiece nad dziećmi i pracach gospodarskich albo przyznać środki finansowe na utrzymanie lokalu, który zajmuje rodzina, może jednak udzielić obu tych form wsparcia.\"
czy jest zapis że z zawodowych wyklucza się RZZ Wielodzietne???
czy jest zapis że z zawodowych wyklucza się RZZ Wielodzietne???
RZZ Wielodzietne istnieją tylko we wcześniejszych przepisach. Nowa ustawa daje 3-letni okres przejściowy dla RZZ Wielodzietnych i wtedy stosuje się przepisy sprzed 1 stycznia 2012r.(z wyjątkiem wynagrodzenia, pomocy na dzieci)
Tak jak pisałam wyżej, pomoc o której wspominasz jest wprowadzona w nowej ustawie i dotyczy rodzin zawodowych, do których stosuje się ustawę o wspieraniu pieczy( czyli mają podpisana nową umowę).
Aby ZRR Wielodzietna mogła otrzymywać w/w pomoc obligatoryjnie, musi złożyć wniosek o przekształcenie w rodzinę zawodową i starosta musi wyrazić zgodę na przebywanie więcej niż 3 dzieci.(normalnie rodzina zawodowa wedle nowej ustawy może mieć do 3 dzieci)
Tak jak pisałam wyżej, pomoc o której wspominasz jest wprowadzona w nowej ustawie i dotyczy rodzin zawodowych, do których stosuje się ustawę o wspieraniu pieczy( czyli mają podpisana nową umowę).
Aby ZRR Wielodzietna mogła otrzymywać w/w pomoc obligatoryjnie, musi złożyć wniosek o przekształcenie w rodzinę zawodową i starosta musi wyrazić zgodę na przebywanie więcej niż 3 dzieci.(normalnie rodzina zawodowa wedle nowej ustawy może mieć do 3 dzieci)
\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych\"
dlaczego tak interpretujesz , to jest nowelizacja i tu wyrażny zapis
\"w rodzinach zastępczych zawodowych\" - wszystkich , bez wyodrębnienia na minus Wielodzietnych .
dlaczego tak interpretujesz , to jest nowelizacja i tu wyrażny zapis
\"w rodzinach zastępczych zawodowych\" - wszystkich , bez wyodrębnienia na minus Wielodzietnych .
Nowelizacja jest ustawy o wspieraniu pieczy!!!
A w ustawie o wspieraniu pieczy nie ma mowy o Wielodzietnych rodzinach zawodowych. Jest tylko mowa o zawodowych z 3 dzieci(lub więcej jeżeli wyrazi starosta zgodę)
Wielodzietne RZZ funkcjonują w okresie przejściowym przez 3 lata na podstawie przepisów sprzed 1 stycznia 2012 (ustawa o pomocy społecznej itp)
Do tej pory w ustawie o pieczy rodzina zawodowa z pow. 3 dzieci mogła mieć i pomoc na utrzymanie i osobę do pomocy obowiązkowo.
Po nowelizacji rodzina ma wybór do 2015r. albo pomoc na utrzymanie lokalu albo osoba do pomocy. Nie 2 na raz.
Zacznij czytać ustawę, a nie newsy ją opisujące
BTW. Wiem, że to jest na niekorzyść rodzinom wielodzietnym, ale takie jest prawo. Najlepiej gdyby przekształciły się w zawodowe. Tak jak pisałam wyżej. Ale wtedy starosta może nie wyrazić zgody na więcej niż 3 dzieci. Zostaje jeszcze wtedy przekształcenie w rodzinny dom dziecka max 6 osób.
Pozdrawiam!
A w ustawie o wspieraniu pieczy nie ma mowy o Wielodzietnych rodzinach zawodowych. Jest tylko mowa o zawodowych z 3 dzieci(lub więcej jeżeli wyrazi starosta zgodę)
Wielodzietne RZZ funkcjonują w okresie przejściowym przez 3 lata na podstawie przepisów sprzed 1 stycznia 2012 (ustawa o pomocy społecznej itp)
Do tej pory w ustawie o pieczy rodzina zawodowa z pow. 3 dzieci mogła mieć i pomoc na utrzymanie i osobę do pomocy obowiązkowo.
Po nowelizacji rodzina ma wybór do 2015r. albo pomoc na utrzymanie lokalu albo osoba do pomocy. Nie 2 na raz.
Zacznij czytać ustawę, a nie newsy ją opisujące

BTW. Wiem, że to jest na niekorzyść rodzinom wielodzietnym, ale takie jest prawo. Najlepiej gdyby przekształciły się w zawodowe. Tak jak pisałam wyżej. Ale wtedy starosta może nie wyrazić zgody na więcej niż 3 dzieci. Zostaje jeszcze wtedy przekształcenie w rodzinny dom dziecka max 6 osób.
Pozdrawiam!
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Do Jany: ustawa nie do końca mówi tak, jak to przedstawiasz. Po noweli mogą być przyznane 2 świadczenia równocześnie (to kwwestia możliwości finansowych powiatu), a liczba dzieci w rodzinnym domu dziecka może być większa niż 6. Podobnie w przypadku rodzin zawodowych - może być więcej niż 3 dzieci w przypadku rodzeństwa.
Kasia
Fakt
Miałam na myśli, że starosta ma obowiązek przyznania tylko jednej formy pomocy, oczywiście jeśli ma kasę może więcej

JANA
dzięki za pomoc i zalecenie czytania ustawy
) jednak nie mogę opierać się na TWOJEJ WIEDZY , a szkoda
(
\"może jednak udzielić obu tych form wsparcia.\"
konsultowałam nowelizację i niestety nie masz racji , nowela dotyczy wszystkich rodzin zawodowych , wszystkich włącznie z Wielodzietnymi .
\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci\"
dzięki za pomoc i zalecenie czytania ustawy

\"może jednak udzielić obu tych form wsparcia.\"
konsultowałam nowelizację i niestety nie masz racji , nowela dotyczy wszystkich rodzin zawodowych , wszystkich włącznie z Wielodzietnymi .
\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci\"
jestem wielodzietną i korzystam z tych świadczeń, tzn. wakacje dla dzieci, dotacje na remont i dotacje do kosztów utrzymania domu.
Oprócz nowelizacja a ZRZ Wielodzietne - Stare tematy przeczytaj również:
odpowiedzialność solidarna rodziców
mIESIĘCZNY RYCZAŁT NA UTRZYMANIE DZIECKA W PLACÓWCERODZINNEJ
miasta na prawach powiatu a wspólfinansowanie gminy
odpłatność rodz. biologicznych
KONTROLA PFRON Z WARSZAWY
uprawnienie pracownika socjalnego
co robić z nadpłaconymi świadczeniami
srednie wynagrodzenie
Zaproszenie
kontrola z PFRON
szkolenie rodzin zastępczych