Witam, czytając nowelizację nie do końca rozumiem. Mam klienta który w listopadzie pobrał ostatni zasiłek stały i w listopadzie 1016 roku złożył wniosek do orzecznictwa na dalszy stopień niepełnosprawności, do dnia dzisiejszego nie ma ustalonego terminu komisji. Pytanie brzmi jak 3 stycznia 2017 roku doniesie mi informację o złożeniu do orzecznika wniosku to czy z urzędu oczywiście po wywiadzie przyznaję okresowy, czy to dotyczy się tylko spraw od 2017 roku.
Czytając ustawę mam wrażenie ze przyznajesz okresowy ale nie do końca rozumie czy później po otrzymaniu orzeczenia i cofnięciu się ze stały odejmuje okresowy to mnie niepokoi.
dotyczy zasiłku stałego gdy klient miał tylko do 30 listopada. Nie złożył mi w Ośrodku swojego wniosku o przyznanie zasiłku stałego. Czy ja sama muszę to dopilnować. W ustawie pisze że w przypadku złożenia przez osobę wniosku ......
zaczyna się postępowanie .... a jeśli nie złoży wniosku o zasiłek stały .... co w wtedy
Prezydent podpisał w dniu 21.12.2016 r. Ustawę z dnia 2 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o pomocy społecznej. Przedmiotowa ustawa oczekuje już jedynie na opublikowanie w dzienniku ustaw.
Ustawa zmienia dotychczasową zasadę przyznawania i wypłacania świadczeń pieniężnych, tj. daty, od której może być przyznawany zasiłek stały w ten sposób, że osoba zainteresowana, składając wniosek o przyznanie w/w zasiłku, musi potwierdzić złożenie wniosku o wydanie w/w orzeczenia. Ośrodek Pomocy Społecznej będzie wszczynał postępowanie o ustalenie uprawnienia do tego zasiłku, a po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego zawiesi postępowanie do czasu dostarczenia przez stronę orzeczenia. W okresie oczekiwania na na jego uzyskanie osobie zainteresowanej z urzędu przyznaje się zasiłek okresowy. Dostarczenie orzeczenia w terminie 60 dni od jego wydania pozwala na ustalenie prawa do zasiłku stałego wstecznie – od dnia złożenia wniosku o zasiłek stały, czyli za okres przypadający przed uzyskaniem orzeczenia o stopniu niepełnosprawności/całkowitej niezdolności do pracy.