Nowy organ dłużnika żąda informacji o decyzji uznającej za uchylającego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 maja 2025, 11:54

Dłużnik zmienił miejsce zamieszkania (miał już kiedyś u nas wydaną dec. o uchylaniu się). Wysłałam wniosek o podjęcie działań do nowej gminy. Wezwali go na wywiad i nie przyszedł, a oni teraz pytają czy była wcześniej wydana decyzja i czy pozostaje w mocy, jeśli tak to proszą o przekazanie. Powołują się na art. 19 Kpa w zw. z art. 25 ustawy o pomocy osobom upraw. do alim.
Co o tym myślicie?
Agnieszka62
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:11
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR

Napisano: 09 maja 2025, 8:54

Podbijam pytanie. Albo może inaczej ten temat zapiszę: Czy sprawdzacie w organie wierzyciele informację o tym czy dłużnik miał wydaną już decyzję o uchylaniu przez inną gminę?
Do tej pory myślałam, że każda gmina robi swoje postępowanie i swoją decyzję.
Agnieszka62
Stażysta

Napisano: 09 maja 2025, 9:36

Sprawdzam czy miał, jeżeli tak to nie wydaję kolejnej decyzji.
irysek
Praktykant
Od: 15 lut 2024, 10:37
Zajmuję się: SR/FA/DM/CP/DO

Napisano: 09 maja 2025, 14:13

"Podbijam pytanie. Albo może inaczej ten temat zapiszę: Czy sprawdzacie w organie wierzyciele informację o tym czy dłużnik miał wydaną już decyzję o uchylaniu przez inną gminę?
Do tej pory myślałam, że każda gmina robi swoje postępowanie i swoją decyzję"

Też tak myślałam i tak prowadziłam postępowania.
Iza FA
Praktykant
Od: 24 wrz 2024, 9:19
Zajmuję się: FA/SR

Napisano: 12 maja 2025, 8:53

Tylko decyzja o przyznaniu świadczeń z funduszu alimentacyjnego jest wiążąca dla nowego organu właściwego wierzyciela, gdyż zgodnie z ustawą przekazujemy decyzje do realizacji dla nowego OWW. W ustawie nie mówi się o przekazaniu dokumentów dotyczących prowadzonego postępowania wobec dłużników alimentacyjnych w tym decyzji. Postępowanie wobec dłużnika prowadzi każdy organ oddzielnie, w tym wydaje swoje decyzje o uznaniu za uchylającego się.
basia17111
Stażysta
Od: 23 paź 2015, 20:04
Zajmuję się: FA,DM,DE

Napisano: wczoraj, 8:40

Ostatecznie wysłałam im informację, że dłużnik miał już wydaną taką decyzję. Niech zrobią z tym co chcą. Od początku pracuję w FA i pierwszy raz zdarza się taka sytuacja.
Agnieszka62
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x