To mnie sąd zdziwił tyle do tyłu przyznać alimenty. Wyrok z dnia 05.02.2026 r. (klauzula 06.02.2026 r.) zasądził podwyżkę od 27.06.2023 r. Do tej pory wyrównywałam tak jak wskazal komornik (czyli tak jak w wyroku) ale teraz mam obawy. Doradżcie!
Ja ostatnio miałam też sporą podwyżkę alimentów (ale nie, aż taką ) i nasz radca prawny stwierdził, że należy tak jak zawsze wyrównać od daty tak jak wskazywał komornik i jaka jest na wyroku czyli od no 27.06.2023r. o ile pani w tamtym okresie pobierała fa.
ja teraz mam taką sprawę w SKO; w wyroku było napisane, że alimenty od II/2024; Wyrok zapadł we IX/2025; orzeczenia sądów mówią, żeby wyrównywać od daty wyroku tzn. klauzuli wykonalności; ja wyrównałam od IX/2025 - w dodatku należało podzielić na dni, wypłaciłam za niepełny wrzesień; mam nadzieję, że SKO utrzyma w mocy
też myślę, żeby tak zrobić i poradzić babce żeby się odwołała. Dotąd robiłam wyrownania a teraz pierwszy przypadek że kobieta będzie poszkodowana. Z drugiej strony myślę teraz co tamte są źle?