NP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 14 maja 2015, 8:57

Upewnijcie mnie bo z tego co czytam to każdy robi inaczej:
ustaliłam nienależnie pobrany zasiłek rodzinny od 01.03.2015r. (zaświadczenie o dochodzie uzyskanym przyniesione w maju, uzysk za luty, umowa na okres próbny od 12.01.2015 do 09.04.2015r. następnie przedłużona na dłuższy okres w ciągłości.)
Czy robię tak:
1. Decyzja uchylająca od 01.03.2015r.
2. Wszczęcie postępowania
3. tel. do osoby żeby ustalić termin zwrotu
3. Po 2 tyg. od 1 dec. o nienależnie pobranym oraz ustalająca odsetki na dzień spłaty???????
basia001

Napisano: 14 maja 2015, 9:26

Podpowiedzcie proszę :-)
basia001

Napisano: 14 maja 2015, 10:30

Ja robię tak, 1. biorę oświadczenie o dochodzie uzyskanym i zgodę na zwrot (oświadczenie) +ewentualnie zaświadczenie od pracodawcy o kwocie tego dochodu,
2.wydaję decyzję uchylająca i żądającą zwrotu na decyzji osoba potwierdza że wnosi uwag (jeśli ma zamiar zwrócić)
3. umówiłam się kiedy spłaci
4. przeliczam odsetki i wypisuję kwitariusz do banku, osoba przychodzi danego dnia po wypisany druczek przelewu
5. wpłaca, przynosi pokwitowanie lub mam z księgowości później (zatwierdzam wszystko w programie)
6. wydaję decyzję ż. zwrotu i w niej pisze że osoba już wpłaciła
7.osoba odbiera decyzję żz.
Zdarzyło się że osoba się umówiła i nie przyszła danego dnia aby zapłacić, ale sama wpłaciłam i mi oddała na szczęście. Bez ryzyka szarpać się z ludźmi na okrągło można - nasza gmina jest mała, wszyscy się znają i to jest plus, ale dużym ośrodkom współczuję.
anilah29

Napisano: 14 maja 2015, 10:42

Ktoś jeszcze coś w tym temacie???
basia001

Napisano: 15 maja 2015, 9:31

Haloooooo czy ktoś coś może
basia001

Napisano: 19 maja 2015, 11:42

Może dzisiaj :-)
basia001

Napisano: 19 maja 2015, 11:48

1) osoba zgłasza dochód uzyskany
2) przeliczasz - jeżeli przekracza uchylasz decyzję - nigdy wstecz - od miesiąca bieżącego najlepiej.
3) wszczynasz postępowanie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń
4) decyzją uznajesz świadczenia za nienależnie pobrane za okres przed uchyleniem decyzji
5) po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu wydajesz decyzję o zwrocie. Termin do spłaty powinien wypadać po uprawomocnieniu się decyzji.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 maja 2015, 10:54

Zofia pisze:1) osoba zgłasza dochód uzyskany
2) przeliczasz - jeżeli przekracza uchylasz decyzję - nigdy wstecz - od miesiąca bieżącego najlepiej.
3) wszczynasz postępowanie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń
4) decyzją uznajesz świadczenia za nienależnie pobrane za okres przed uchyleniem decyzji
5) po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu wydajesz decyzję o zwrocie. Termin do spłaty powinien wypadać po uprawomocnieniu się decyzji.
1) ok
2) os. zgłosiła się 15.05. Uchylam od 15 czy od 01?
3) wszczęcie zaraz po dec. uchylającej czy po jakimś okreslonym terminie?
4) czy po 2 tyd. od wszczęcia ??? Pisać na tej dec. o odsetkach???

4) i 5) czy robi ktoś na jednej decyzji ustalającą NP i ŻZ ??
basia001

Napisano: 20 maja 2015, 11:06

basia001 pisze:2) os. zgłosiła się 15.05. Uchylam od 15 czy od 01?
Nie czytałaś co napisała Zośka?
Zofia pisze:jeżeli przekracza uchylasz decyzję - nigdy wstecz - od miesiąca bieżącego najlepiej.
Nie można uchylać wstecz, jeśli decyzje wydasz dziś, to uchylenie jest od dziś. Nie od 15, 5, 1 - bo to by było wstecz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2015, 11:13

Przy świadczeniach, które są niepodzielne dobrze jest chyba jednak robić uchylenie od 1 dnia miesiąca, bo jeśli za część miesiąca przysługuje, to znaczy że przysługuje w ogóle i trzeba wypłacić. Na pewno nie można uchylać za te miesiące, gdzie już było wypłacone, tylko właśnie stwierdzić nienależnie pobrane.
Nie wiem czy taka interpretacja "nie wstecz" jest dobra, ale ja jednak robię tak, że uchylam od pierwszego dnia bieżącego miesiąca.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x