NP? Czy nie?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
NP? Czy nie?
więc tak:
14.04 decyzja się ostateczna
16.04 wysyłamy decyzję do komornika
21.04 komornik wypłaca wierzycielce pieniądze
23.04 wypłacamy jej fundusz
Po kilku tyg. wierzycielka dzwoni poifnoromwać że takie pieniądze przyjęła. Piszemy pismo do komornika - odpisuje, ze decyzja doszła do nich dopiero 29.04
Czy są NP?
14.04 decyzja się ostateczna
16.04 wysyłamy decyzję do komornika
21.04 komornik wypłaca wierzycielce pieniądze
23.04 wypłacamy jej fundusz
Po kilku tyg. wierzycielka dzwoni poifnoromwać że takie pieniądze przyjęła. Piszemy pismo do komornika - odpisuje, ze decyzja doszła do nich dopiero 29.04
Czy są NP?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: śr+fa
- Kontakt:
Re: NP? Czy nie?
Są NP, gdyż wierzycielka miała wiedzę o przyznanym świadczeniu funduszu. Więc pieniądze, które dostała od Komornika powinna zwrócić komornikowi. Jeżeli tego nie zrobi, trzeba ruszyc z cała procedurą nienależnie pobranego świadczenia
-
- Referent
- Kontakt:
Nie zrobiła. A to był jej pierwszy raz jak pobierała świadczenia tutajkmalpa pisze: 12 cze 2025, 11:17 Są NP, gdyż wierzycielka miała wiedzę o przyznanym świadczeniu funduszu. Więc pieniądze, które dostała od Komornika powinna zwrócić komornikowi. Jeżeli tego nie zrobi, trzeba ruszyc z cała procedurą nienależnie pobranego świadczenia
-
- Referent
- Kontakt:
I dłużnik zaczął mieć u nas zadluzenie dopiero po wypłacieWik7. pisze: 12 cze 2025, 11:56Nie zrobiła. A to był jej pierwszy raz jak pobierała świadczenia tutajkmalpa pisze: 12 cze 2025, 11:17 Są NP, gdyż wierzycielka miała wiedzę o przyznanym świadczeniu funduszu. Więc pieniądze, które dostała od Komornika powinna zwrócić komornikowi. Jeżeli tego nie zrobi, trzeba ruszyc z cała procedurą nienależnie pobranego świadczenia
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚR, osłonowy
- Kontakt:
jak na moje ona zwraca kasę do komornika a komornik przekazuje Wam, prościej się nie da.
-
- Referent
- Kontakt:
ona już nie ma tych pieniedzy i po co komornik miałby przekazać nam skoro na tamten moment dłużnik nie miał zadłużenia? On przekazał jej 19, a 20 dopiero wypłata.Sylwia_ref pisze: 13 cze 2025, 10:03 jak na moje ona zwraca kasę do komornika a komornik przekazuje Wam, prościej się nie da.
-
- Referent
- Zajmuję się: FA/CP/BE
- Kontakt:
Po co pytasz jak wieszWik7. pisze: 13 cze 2025, 10:18ona już nie ma tych pieniedzy i po co komornik miałby przekazać nam skoro na tamten moment dłużnik nie miał zadłużenia? On przekazał jej 19, a 20 dopiero wypłata.Sylwia_ref pisze: 13 cze 2025, 10:03 jak na moje ona zwraca kasę do komornika a komornik przekazuje Wam, prościej się nie da.

-
- Referent
- Kontakt:
bo mam wątpliwośści bo decyzja już była wydana i uprawomocniona.siejo21 pisze: 13 cze 2025, 10:37Po co pytasz jak wieszWik7. pisze: 13 cze 2025, 10:18ona już nie ma tych pieniedzy i po co komornik miałby przekazać nam skoro na tamten moment dłużnik nie miał zadłużenia? On przekazał jej 19, a 20 dopiero wypłata.Sylwia_ref pisze: 13 cze 2025, 10:03 jak na moje ona zwraca kasę do komornika a komornik przekazuje Wam, prościej się nie da.![]()
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚR, osłonowy
- Kontakt:
Ona wiedziała o tym że dostanie więc takie mam stanowisko. Ale rzeczywiście jak wyzej najpierw pytasz a jak ktoś odpowie na ten post i powie swoje zdanie to uważasz że Ty i tak masz rację.
-
- Referent
- Kontakt:
Nie uważam, że mam rację bo tak to bym nie pytała na forum. Po prostu mam wątpliwości, bo dłużnik nie miał wtedy u nas zadłużenia a dostała bardzo dużą kwotę. Po zapytaniu komornika o egzekucje jest w dalszym ciągu bezskuteczna. Spotkałam się z opinią, że nie ma np bo dłużnik nie miał zadłużenia na dzień przekazania pieniędzy komornika dla wierzycielki. Ale mimo wszystko decyzja była wysłana już i uprawomocniona.Sylwia_ref pisze: 13 cze 2025, 11:21 Ona wiedziała o tym że dostanie więc takie mam stanowisko. Ale rzeczywiście jak wyzej najpierw pytasz a jak ktoś odpowie na ten post i powie swoje zdanie to uważasz że Ty i tak masz rację.
Oprócz NP? Czy nie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Umorzenie zaległości alimentacyjnych
pełnomocnictwo do umorzenia
wpłata od komornika 16 maja - czy należy się FA za maj?
niemożliwe do zrealizowania zobowiązanie do rejestracji w PUP
Czy żądacie zaświadczenia od studenta?
umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
wpłata od komornika
Odmowa rozłożenia na raty zadłużenia z tytułu wypłaconego FA
Sygity - co zrobić z nadpłatą od komornika?
zmiana decyzji oraz uchylenie
Czy należy przekazać otrzymane alimenty od komornika na konto ośrodka?
Decyzja o uznaniu za uchylającego
dłużnik pobiera ŚP-czy musi się zarejestrować w PUP?
Matka dziecka otrzymuje alimenty na siebie
PIECZA ZASTĘPCZA
Wywiad alimentacyjny na rzecz ojca