NP SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 lip 2015, 9:16

Pani pobierała SZO. 26 maja przyniosła decyzję z ZUS o przyznaniu jej renty od dnia 01.01.2015r. Decyzja wydana 15 maja. Za maj świadczenia nie pobrała. Na początku czerwca uchyliłam decyzję. Jak wy robicie: czy NP od stycznia, czy w ogóle nie ma NP, czy za 15 dni maja świadczenie jej się należy?
Rozalinda

Napisano: 15 lip 2015, 9:19

tez jestem tego ciekawa może ktos napisze
ja :)

Napisano: 15 lip 2015, 9:35

zgodnie z art. 30 ust. 2 pkt 1 za nienależne uważa się ŚR wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa...itd.. Natomiast zgodnie z art. 25 ust. 1 w przypadku wystąpienia zmian ....lub innych zmian mających wpływ na prawo do SR osoba jest zobowiązana do niezwłocznego poinformowania o tym organu... Jak wynika z danych - osoba nie mogła "niezwłocznie" poinformować o zmianie już w styczniu (decyzja ZUS z 15 maja). Mogła to zrobić z chwilą otrzymania decyzji z ZUS, więc moim zdaniem Ś przysługuje do 15 maja. Tak na marginesie - z NP nierozerwalnie wiążą się odsetki (rodzaj kary). Jak można je naliczyć osobie, która "niezwłocznie" jak mogła poinformowała o zmianie?
ODA

Napisano: 15 lip 2015, 11:27

Ktoś jeszcze się wypowie, bo wg mnie nienależne od 01.01.2015 r.
Beata23

Napisano: 15 lip 2015, 11:32

np dopiero od momentu uzyskania wiedzy osoby o przyznaniu renty /otrzymanie decyzji/
Kati@

Napisano: 15 lip 2015, 14:06

Od uzyskania wiedzy.
Gość

Napisano: 15 lip 2015, 14:48

Wczoraj zadałam podobne pytanie tylko dotyczyło ZDO i wszyscy odpisali mi, że nienależnie pobrane świadczenia od dnia przyznania jej renty i teraz jestem skołowana :o
sasanka

Napisano: 15 lip 2015, 15:14

sasanka pisze:Wczoraj zadałam podobne pytanie tylko dotyczyło ZDO i wszyscy odpisali mi, że nienależnie pobrane świadczenia od dnia przyznania jej renty i teraz jestem skołowana :o
..to pomyśl, co odpowiedziałabyś świadczeniobiorcy, który zapytałby dlaczego naliczasz mu odsetki od dnia przyznania renty, skoro on - niezwłocznie jak mógł - poinformował cię o zmianie?
ODA

Napisano: 15 lip 2015, 15:15

NP od dnia wydania decyzji o przyznaniu renty.

mieliśmy podobną sprawę w SKO ( ŚP i emerytura)
facet dzień po otrzymaniu decyzji z ZUS poinformował nas o przyznaniu emerytury
my wydaliśmy decyzję o NP od dnia przyznania emerytury i SKO uwaliło naszą decyzję

strona zrobiła wszystko co mogła zrobić - praktycznie natychmiast poinformowała nas o zmianie więc nie ma podstaw do żądania zwrotu od dnia przyznania renty
wera2345

Napisano: 15 lip 2015, 15:17

sasanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x