NP zasiłek pielęgnacyjny, wstrzymanie wypłaty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 cze 2025, 14:55

Po weryfikacji o uprawnieniu do pobierania dodatku pielęgnacyjnego znalazłam 2 osoby, które równocześnie pobierały ZP u nas i dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Zrobię wszczęcie postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń, wystąpię z wnioskiem do ZUS żeby potwierdzić ten fakt ale i chciałabym zawiesić wypłatę za czerwiec, jaką dać podstawę prawną do zawieszenia wypłaty?
agnieszkaagniesia
Stażysta
Od: 04 maja 2023, 13:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 17 cze 2025, 15:26

agnieszkaagniesia pisze:
17 cze 2025, 14:55
Po weryfikacji o uprawnieniu do pobierania dodatku pielęgnacyjnego znalazłam 2 osoby, które równocześnie pobierały ZP u nas i dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Zrobię wszczęcie postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń, wystąpię z wnioskiem do ZUS żeby potwierdzić ten fakt ale i chciałabym zawiesić wypłatę za czerwiec, jaką dać podstawę prawną do zawieszenia wypłaty?
moim zdaniem już sama weryfikacja jest podstawą żeby wstrzymać wypłatę świadczenia. wystąp sobie na szybko z ok-wud do zusu
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 18 cze 2025, 8:15

Na szybko to nie będzie. Jeszcze mi ZUS na wnioski z 10.06 nie odpowiedział, dlatego chciałam jakąś podstawę prawną wstawić
agnieszkaagniesia
Stażysta
Od: 04 maja 2023, 13:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 18 cze 2025, 8:51

Zgodnie z art. 28 ustawy o świadczeniach rodzinnych wezwij stronę, jeżeli strona odmówi udzielenia lub nie udzieli w wyznaczonym terminie wyjaśnień, co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia, wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych i dopiero wtedy wszcząć postępowanie w celu ustalenia NP.
Krylew
Praktykant
Od: 25 lut 2021, 10:44
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x