Obcięcie dotacji miesiecznej - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja

Napisano: 23 maja 2011, 15:16

W Wielkopolsce Urząd Wojewódzki obcina dotację za brak stanu lub za nieobecności...Niektórym ŚDS-om brakuje na pensje!

A nauczyciele...mają podwyżki...

Niech ktoś mi powie jak mamy przeżyc...obcieli nam 10.000 za maj...
~Izabela

Napisano: 23 maja 2011, 18:15

Odwołajcie się pisemnie, napiszcie do ministerstwa, za nieobecności uczestników - które zawsze się mogą zdarzyć nie mogą zmniejszać dotacji, podobnie jak nie zmniejsza się dotacji z powodu choroby ucznia -
WALCZCIE
powodzenia
~kali

Napisano: 24 maja 2011, 12:47

Faktycznie, czarne chmury wiszą nad ŚDS - ami... Również zastanawiam się jak poprowadzę placówkę po tych zmianach :(
Według jakich druków rozliczacie się ze swoimi UW? Podział 11 dni i więcej i 10 i poniżej, czy 11 dni i powyżej, 5-10 dni i 4 i mniej?
~śds woj. wlkp

Napisano: 24 maja 2011, 13:23

Tak na takich drukach...

Na wsi trudno jest cały czs mieć pełen stan i koszty dowozów są - w mieście tego nie ma...

Boje sie o naszą przyszłość - duze koszty stałe przy zmniejszonej dotacji to dla nas koniec:(

Będę pisała pismo...ale mysle, ze to nic nie da...

Szukam chętnych ale na terenach wiejskich nie jest o takowych łatwo:(
~Izabela

Napisano: 24 maja 2011, 13:25

11 dni i powyżej, 5-10 dni i 4 i mniej na tych
~Izabela

Napisano: 24 maja 2011, 18:22

w mieście wcale nie jest lepiej, uczestnicy odchodzą z różnych przyczyn, nawet całkiem błachych, pozyskanie nowych uczestników jest trudne, my utrzymujemy kontakt z szkołą specjalną, wtz, mops-em, pcpr-em, czasem przychodzą osoby kierowane od nich ale żadko są zainteresowani uczestnictwem w śds, zdarzało się że byli informowani że u nas mogą starać się o pracę, albo że wypłacamy pieniążki jak wtz, także nie posiadają orzeczenia lub mają inne i nie mogą starać się o miejsce u nas.
od tego roku uczestnik który chce u nas wziąść urlop musi wcześniej nas powiadomić i my w jego miejsce na okres jego \"wakacji\" bieżemy osobę z listy rezewowej,
pozdrawiam
~Elwira

Napisano: 24 maja 2011, 20:47

słuchajcie, ja zrobiłam zebranie z Rodzicami! Zadeklarowali przysyłać Uczestników przez co najmniej 11 dni lub przedstawiać zwolnienie lekarskie. Martwi Ich cięcie dotacji... Czy macie wiedzę, czy te usprawiedliwione nieobecności są faktycznie dotowane? Jak u Was ma wyglądać zwolnienie Opiekuna/Rodzica lub druk zwolnienia lekarskiego? No boż chyba L-4 UW nie wymagają ;)... A czy wyjazd wakacyjny, który organizujecie traktujecie jako obecność, czy nieobecność? Ja zorganizowałam wyjazd nad morze, z którego skorzysta garstka Uczestników. Pozdrawiam!
~śds woj. wlkp

Napisano: 25 maja 2011, 17:00

U nas wycieczka nad morze nie wypaliła...Miałam 9 chętnych na 35 uczestników...

Ja tez zorganizuję zebranie z rodzicami ale...sami wiecie jak to jest!

Napiszę pismo i wyliczę koszty stałe... I wiem juz ze od czerwca jak sie nic nie zmieni muszę zwolnić rehabilitanta(um. zlecenie) i logopedę(um.zlecenie). Lub będe z nimi podpisywać umowę co miesiąc ale oni chcą być tez pewni zatrudnienia...

Moja kadra zarabia najniższą krajową prawie- wstyd mi im patrzeć w oczy..
Jak tak dalej pójdzie pozbędę się dobrej, sprawdzonej kadry a trochę trwało zanim zdobyłam osoby odpowiedzialne i dobre w pracy..

Koleżance w tym miesiacu nie wystrczyło na pensje...

~Izabela

Napisano: 25 maja 2011, 22:00

Moi pracownicy ( w tym i ja ) także zarabiamy śmieszne pieniądze.... Ale patrząc na Uczestników i Ich \"zapatrzenie w nas\" - warto... Ja i moja kadra mamy po kilka ukończonych kierunków a wynagrodzenie poniżej przyzwoitych zarobków... :( Może warto w województwach zrobić wymuszone spotkania z Wojewodami!? Jakbyśmy ruszyli z petycjami itp. , spotkaniami , prośbami to może byśmy coś osiągnęli.... ???? :( Przecież osoba niepełnosprawna ma prawo mieć gorszy okres i wtedy woli być w domu....
Pozdrawiam ciepło! Musimy dać radę!
~śds woj. wlkp

Napisano: 26 maja 2011, 12:31

gdyby nas zaliczyli do jakiejś grupy może by coś się udało, np nauczycieli, ale to tylko marzenie jest nas mało a państwo traltuje nas jako zło konieczne
rozwiązania zastosowane są dosyć dyrastyczne, poprostu na spotkaniu z rodzicami oznajmiliśmy że niestety jeżeli uczestnik opuszcza zajęcia to my musimy oddawać dotację, więc obecność jest bważna więc urlopy i wyjazdy są zgłaszane od 2tyg bieżemy inną osobę na to miejsce ( z listy rezerwowej) dzięki temu mamy więcej papierkowej roboty ale i otrzymujemy dotację, uczestnicy muszą przynosić zwolnienia od lekarza ale nie l4 ciężkie czasy nastąpiły dla śdsów
~Elwira

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x