obcokrajowiec - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 cze 2015, 11:37

Babka ma u mnie przyznane swiadczenia z fa na podstawie informacji z sadu, i pytała sie czy ja do niemiec wysylam informacje i twierdzila ze w urzedzie marszalkowskim jej powiedzieli ze to my (ops) zalatwimy dla niej swiadczenia w niemczech (bo ojciec jest niemcem)
Co jej odpowiedziec konkretnego zeby sie odczepila
Chyba ze czegos nie wiem i mamy taki obowiazek
Jolcia

Napisano: 26 cze 2015, 12:05

można by sądzić, że tam "na wyższym szczeblu" są mądrzejsi od nas....
Skoro jest przyznane FA, to są orzeczone alimenty, a egzekucją alimentów od wiek wieków zajmuje się komornik sądowy, a w przypadku DŁ mieszkającego za granicą - sąd okręgowy. Na tej podstawie też ta osoba złożyła stosowny wniosek do sądu okręgowego. Jeżeli chce się cokolwiek dowiedzieć co w tej kwestii - to do sądu, my przecież nie prowadzimy egzekucji.
ODA

Napisano: 29 cze 2015, 8:41

Kochani , powiedzcie proszę, czy w takim przypadku należy dla dłużnika ustalać kuratora ds. doręczeń, a jeśli tak, to na podstawie jakich informacji o dłużniku, przecież z reguły to znamy tylko imie i nazwisko.
Bardzo proszę o podziwlenie się informacją na ten temat.:)
madzia321

Napisano: 29 cze 2015, 10:08

Bardzo praoszę o odpowiedź w kwesti kuratora dla obcokrajowca, lub Polaka mieszkającego poza granicami RP, dla którego nie ma komornika tylko zabezpieczenie sądowe - napewno ktoś miał (ma) taki przypadek.... ;). Do jakiego momentu prowadzi się postępowanie, czy TW też ???
madzia321

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x