obieg dokumentów - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 kwie 2026, 11:06

Hej jak u Was wygląda obieg dokumentów? Chodzi mi o moment wpływu faktury do KSEF i przelew.
Z jaką datą księgujecie w koszty taką fakturę bo wydatek to data przelewu. Jak układacie takie faktury w segregatorze? Pod datą kosztu czy wydatku pod wyciągiem?
ikonka
Praktykant
Od: 20 sie 2024, 8:56
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 13 kwie 2026, 12:50

Powinno się księgować po kolei według daty wpływu - a w praktyce wygląda to... różnie (:

Gdy zaczynałam pracę to faktury były księgowane "dniami zapłaty", tzn. pod wyciągiem z, powiedzmy, 13 kwietnia były podpięte faktury, które tego dnia były płacone i polecenia księgowania, plus inne dokumenty. Więc przy księgowaniu miesiąca ta kolejność ich zaksięgowania bywała zaburzona. A z drugiej strony w ten sposób łatwo się "fizycznie" pilnuje niezapłąconych faktur.

Teraz widzę, że można sobie w ten sposób ułatwiać pracę, ale finalnie warto sobie to porozdzielać - wyciągi wpinać osobno, PK osobno i faktury też osobno. Wtedy jest łatwiejszy dostęp w razie kontroli zewnętrznych, a jak pracownik socjalny chce jakąś notę z DPS-u to nie musisz mu świecić przed oczami wyciągiem z listą płac itd.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 13 kwie 2026, 13:19

Właśnie u nas dokumenty są w jednym segregatorze i wpięte pod datą zapłaty z wyciągu bankowego. Data powstałego kosztu i wydatku jest pod tą samą datą sprawozdawczą pomimo wpisywania do programu księgowego różnych dat-data wystawienia, data wpływu, termin płatności. Jest pieczątka wpływu w odrębny rejestr na sekretariacie i przekazywana do księgowości. Teraz mam księgować faktury w momencie wpływu i czekać bliżej terminu płatności, płacić - księgować wydatek i wpinać pod wyciąg.
ikonka
Praktykant

Napisano: 14 kwie 2026, 15:21

ja od lutego br. księguję pod datą wpływu do ksiegowości, kiedy dokument jest opisany i merytrycznie zatwierdzony, wczesniej ksiegowałam pod data wpływu do mgops, a teraz to zmieniłysmy w instrukcji obiegu dokuemntów;
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 17 kwie 2026, 10:18

Masz jakiś dodatkowy rejestr wpływu dokumentów do księgowości?
ikonka
Praktykant

Napisano: 17 kwie 2026, 13:53

ikonka pisze:
17 kwie 2026, 10:18
Masz jakiś dodatkowy rejestr wpływu dokumentów do księgowości?
na odwrocie dokmentu wpisuję "zwrócono do ksiegowości dnia..." - póki co, bo planowana jest pieczątka ;)
mgops7
Podinspektor

Napisano: 17 kwie 2026, 14:00

Ja zrobiłam sobie oddzielne dzienniki/rejestry na zmiany planu i faktury/noty, bo często było tak, że ja byłam z księgowaniem na 15stym, a koleżanka przynosiła zarządzenie ze zmianą planu z datą 12go lub fakturę. Jest to meeega wygodne. robię tak od 6 lat.
Dodam, że księguję pod datą wpływu do ośrodka lub wytworzenia dokumentu wewnętrznego.
Dla faktur z KSeF założyłam oddzielny dziennik korespondencji/wpływu, bo taką radę dostałam na szkoleniu, żeby nie było problemu, gdy np. faktura wpływa w weekend lub nikt ich nie odbiera przez 2 dni, a data wpływu do KSeF=data wpływu do jednostki, nie można wpisać innej.
mania0m0
Referent
Od: 30 maja 2018, 15:03
Zajmuję się: księgowością OPS

Napisano: 20 kwie 2026, 8:05

A jak wpłyną do Ksef błędne faktury, to też księgujeciew po datą wpływu?
mgops7
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x