OBSZAR B Zadanie 3 - dof. do sprzętu elektronicznego - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 maja 2019, 13:01

Mam pytanie odnośnie rodzaju sprzętu elektronicznego dla osób z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności i dysfunkcją narządu wzroku. Zgodnie z definicją podaną w "Kierunkach działań...": "sprzęcie elektronicznym lub jego elemencie lub oprogramowaniu (w przypadku Obszaru B Zadanie 1 i 3) – należy przez to rozumieć komputer (stacjonarny lub mobilny) oraz/lub współpracujące z nim urządzenia i dedykowane oprogramowanie, umożliwiające ograniczanie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawności (z uwzględnieniem definicji urządzeń brajlowskich); głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego rodzaju dysfunkcji - potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta".
W związku z powyższym, czy wnioskodawca może ubiegać się o dofinansowanie tylko do laptopa/komputera stacjonarnego, czy musi równocześnie ubiegać się o dofinansowanie do specjalistycznego oprogramowania i dopiero wtedy przyznanie dofinansowania będzie zasadne? Jak to interpretujecie? Bardzo proszę o Państwa uwagi.
Pytam, bo miałem zapytanie od osoby zainteresowanej tym obszarem, zatrudnionej na czas nieokreślony, która chciałaby uzyskać dofinansowanie do zakupu laptopa, a do obsługi tego sprzętu nie potrzebuje oprogramowania specjalistycznego.
Pozdrawiam!
Michał78
Praktykant
Od: 15 mar 2019, 12:24
Zajmuję się: inspektor ds. rehabilitacji społecznej w PCPR

Napisano: 16 maja 2019, 14:19

Podbijam pytanie.
Ja już miałam mnóstwo pytań o to zadanie. Głównie osoby, które nie pracują, nie uczą się, ale "czują, że laptop im pomoże w znalezieniu pracy... ;) Niczego nie potrzebują tylko laptopa. Jak ugryźć temat? Przecież nie mogę założyć, że wszyscy mnie oszukują, że wcale im nie zależy na podjęciu pracy, tylko na posiadaniu nowego sprzętu komputerowego.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2019, 12:14

U mnie też same laptopy i naciągane uzasadnienia. Nie wiem, co robić?
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 04 cze 2019, 12:43

Skoro jest mowa w kierunkach "lub" to jaki macie problem?? ;) Przecież obecnie laptopy, smartfony itd wszystkie mają funkcje wbudowane fabrycznie, które umożliwiają korzystanie przez osoby np. z dysfunkcja wzroku. My dofinansowalibyśmy nawet samą myszkę jakby to kogoś urządzało :D
inas
Praktykant
Od: 02 lip 2018, 14:22
Zajmuję się: AS/ZU

Napisano: 04 cze 2019, 15:21

Niby żaden problem, ale obyśmy nie mieli problemów, jak PFRON rozpocznie kontrole. Przechodziliśmy kilka kontroli PFRONowskich (z różnych zadań) i serio, człowiek nie spodziewałby się, żeby takich pierdół można się czepiać.
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 05 cze 2019, 13:35

Właśnie dostałem odpowiedź z Departamentu ds. Programów, dotyczącą zapytania ws. sprzętu elektronicznego. Treść zamieszczam poniżej:

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na korespondencję przekazaną drogą elektroniczną w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd", Departament ds. Programów uprzejmie wyjaśnia, że nie obowiązuje katalog dopuszczalnych do dofinansowania sprzętów/urządzeń/ oprogramowania. Należy stosować ogólną definicję: „sprzętu elektronicznego lub jego elementu lub oprogramowania", określoną w ust. 31 pkt 36 dokumentu pn. „Kierunki działań (...)" w 2019 roku.

Przedmiotem dofinansowania może być komputer (stacjonarny lub mobilny) oraz/lub współpracujące z nim urządzenia i dedykowane oprogramowanie, umożliwiające ograniczanie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawności (z uwzględnieniem definicji urządzeń brajlowskich). Realizator programu każdorazowo i indywidualnie ocenia, czy dany przedmiot dofinansowania proponowany przez Wnioskodawcę spełnia warunki określone w definicji. Głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego Wnioskodawcy i rodzaju dysfunkcji - potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta, w odniesieniu do celów programu. Celem głównym programu jest wyeliminowanie lub zmniejszenie barier ograniczających uczestnictwo beneficjentów programu w życiu społecznym, zawodowym i w dostępie do edukacji, a w odniesieniu do Obszaru B - przygotowanie beneficjentów programu z zaburzeniami ruchu i percepcji wzrokowej do pełnienia różnych ról społecznych poprzez umożliwienie im włączenia się do tworzącego się społeczeństwa informacyjnego. Istotnym narzędziem wspomagającym w tym zakresie są odpowiednio szczegółowe uzasadnienia zakupu poszczególnych elementów sprzętu i oprogramowania przedstawiane przez wnioskodawców.

W dokumentach programowych nie ma mowy o wymogu udzielania dofinansowania jedynie na sprzęt podstawowy w połączeniu ze sprzętem czy oprogramowaniem określanym czasami jako specjalistyczne.

Kluczowe w tym zakresie jest uzasadnienie wniosku i odniesienie się Wnioskodawcy do celów programu.

Decyzje w sprawie dofinansowania podejmuje Realizator programu, na podstawie posiadanych dokumentów i stwierdzonego stanu faktycznego.

Z poważaniem
Michał78
Praktykant
Od: 15 mar 2019, 12:24
Zajmuję się: inspektor ds. rehabilitacji społecznej w PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x