ale organizator to na logikę jakaś instytucja w sensie kilka osób i kto np może to pisać? jakiś wybrany pracownik a podpisywać dyrektor PCPR?
a ten pedagog psycholog to powinien być zatrudniony w PCPR czy u innego organizatora?
Organizatorem może być 1/ osobna jednostka powołana przez starostę, 2/ ngo wybrana w konkursie 3/PCPR - to zależy od starosty.
Jeśli starosta powoła na organizatora pcpr, to trzeba stworzyć w nim zespół pieczy zastępczej, w skład którego wchodzą koordynatorzy ale też i inni specjaliści, którzy robią całą robotę merytoryczną dotyczącą pieczy zastępczej. Świadczenia dla rz, porozumienia, decyzje, alimentacje ...... - obsługa administracyjna zostaje w PCPR. Za wszystko odpowiada dyrektor PCPR i on może podpisywać wszystkie pisma wychodzące (chyba, że kogoś upoważni). Organizacja, obieg dokumentów to już sprawa każdego PCPR-u.
Tak więc rozumiem, że opinie pisze pracownik/koordynator zespołu pieczy zastępczej, a podpisuje dyrektor PCPR-u który jest organizatorem.
opinię ma robić organizator, faktycznie będzie to robił zatrudniony przez niego koordynator, a jak takiego rodzina nie będzie miała, to pracownik organizatora, wywiadu nie będzie, to od koordynatora czy też innego pracownika organizatora będzie zależało o co będzie pytał rodzinę i co napisze w opinii.
Tylko ciekawe jak to będzie skoro wiadomo już iż od początku koordynatora dostaną tylko nowe rodziny a reszta... i jak tu pisać sprawozdanie do sądu jak pracownik pcpr (urzędnik - bo nie będzie już pracowników socjalnych) nie będzie mógł wejść do rodziny. Bo niby czemu ma go rodzina wpuszczać. Na jakiej podstawie ma rodzinę ktoś nachodzić zwłaszcza jakiś urzędas. Kolejny bubel w ustawie. Tak sobie myślę, że jako urzędnik będę dzwonił do nich i przez telefon wypytywał się a później jako \"organizator pieczy\" będę pisał sprawozdanie do sądu. Tylko co jak rodzina nie będzie miała telefonu.......
Wszystko zależy od organizacji pracy, urzędnik jeśli ma legitymację też może wejść do rodziny, która ma pomoc ze środków publicznych (tak był na początku PCPR), ponadto w zespole może być dodatkowy koordynator na pozostałe rodziny - największy problem to czy na to będą środki finansowe ?
czyli waszym zdaniem pracownik pcpr jako członek tego zespołu załużmy z uprawnieniami pracownika socjalnego (ale faktycznie \"zdegradowany\" na jakiegoś inspektora bezie pisał opinie o straych rodzinach a o nowych koordynator? to na jakieś góra do 10 lat będzie o kim pisać choć coraz mniej będzie tych starych rodzin z każdym rokiem
mam wrażenie że wszyscy tutaj rolę pracownika socjalnego ograniczają do pisania opinii do sądu... a przecież wiadomo, że tak nie jest. Rola pracownika socjalnego dotychczas była bardzo znacząca a teraz... Takie wymagania były wobec pracowników socjalnych, mały krąg ludzi posiadał uprawnieni zgodnie z ustawą o pomocy społecznej, później troszkę ten krąg się poszerzył ale po co, skoro pracy dla nich nie będzie. W jakim celu Państwo otwierało kierunki i kształciło całe rzesze pracowników socjalnych, żeby ich teraz wyrzucić??? Takie rzeczy tylko u nas.
właśnie dlatego interesuje mni ten temt, lubie swoja prace w terenie i chciała bym zachować te opinie dla siebie. Jesli nie uda mi się tego przeforsować zostanę urzędasem siedzacym na tyłku w pcpr i nie bedę miala kontaktu z ludzmi. Przykre to jest dla mnie bo wiekszość moich rodzin lubiłam i chciala bym nadal sie z nimi widywać
Tak,to przykre. Po co były specjalizacje pracy z rodziną? W sumie w zespole pieczy zastępczej może być tez zatrudniony pracownik socjalny,psycholog, tylko kto zatrudni jeśli nie ma na koordynatorów którzy są obowiązkowi. U nas w powiecie wyliczyli, że potrzeba dodatkowo 800 000,- na najważniejsze zadania. Jesteśmy niedużym powiatem. A jak to u was wygląda?
to kto waszym zdaniempowinien być zatrudniony jaki sprcjalista (wykształcenie itp) U nas na razie ma być bezkoordynatorów ale to na rok 2012 potem trudno powiedzieć