od kiedy powinno się uchylić zasiłek stały( przyznanie emerytury)(estem kopmletnie zielona) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 05 lis 2020, 12:43

Witam, odrazu przyznam, ,że nie zajmuje się decyzjami z pomocy społecznej ale przyszło mi je robić. Pani na zasiłku stałym uzyskała emeryture od 01.08, zgłosiła to 22.10 i moje pytanie jest następujące od kiedy powinnam uchylić? uczono mnie , że uchylać wstecz można tylko w przypadku koordynacji świadczeń a tu powinnam tym tokiem myślenia uchylić od 01.10?

W rodzinnym w kwestii gdy komuś przyzna zus zasilek pielegnacyjny i nakłada się to z moim nie uchylam decyzji wstecz a od miesiaca w którym pozsykałam informacje, następnie wysyłam decyzje do zus a Zus za miesiące w których zdublowano świadczenie przesyła je nam na konto.
Proszę o pomoc, dziękuje
KarolinaKarolina05
Praktykant
Od: 07 lip 2020, 21:40
Zajmuję się: Sw

Napisano: 06 lis 2020, 11:13

Uchylasz na pewno od daty przyznania emerytury. Wszczynasz postępowanie, informując stronę, pismo do ZUS, że klientka pobierała zasiłek stały
( za jaki okres i w jakiej wysokości do zwrotu), oni będą jej potrącać z bieżącego świadczenia, jeśli już pobrała wyrównanie. Miałam taki przypadek, że klientka świadczenie dostała w grudniu fizycznie wypłacone i wtedy dostała tez decyzje, prawa do emerytury od 07.10.- uchylałam od tej daty. Zus zwróciła za niepełny miesiąc październik i cały listopad.
Renka2020
Praktykant
Od: 27 mar 2020, 10:39
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 10 lis 2020, 19:56

A czy pisać do Zusu o zwrot zasiłku stałego jeśli klent otrzymał emeryturę w wys. 265zł?

Klient pobierał stały w pełnej wysokości, od sierpnia przyznano mu emeryturę, otrzymał świadczenie z wyrównaniem we wrześniu w wys. 481zl, w listopadzie zgłosił ten fakt. Pisać do Zusu o zwrot czy patrząc na art 99 ust 3 nie ma to racji bytu i robic procedurę nienależnie pobranego świadczenia?
DODAM tylko, że u nas w ośrodku przyjęto zasadę ze w przypadku niskiej emerytury dajemy zasiłek stały.
zlomek11
Praktykant
Od: 28 lip 2017, 19:35
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Oprócz od kiedy powinno się uchylić zasiłek stały( przyznanie emerytury)(estem kopmletnie zielona) - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:

alimenty
Kasa w OPS
zasiłek stały- odstapienie od żądania zwrotu
opieka nad dziećmi do lat 3- realizacja ustawy
ubezpieczenie 90 dni
Media o tragedii w Makowie
zakład karny a zasilek okreswoy
DPS odp. przy braku zgody na wywiad
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x