od kiedy przyznać SP i czy mógłby dostać prędzej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 cze 2025, 11:28

Klient złożył wniosek na nowych zasadach na SP, ma wyrok z maja 2025 że dziecko pod jego opieką itd. orzeczenie pkt 7 i 8 jest wymaga, ale jest z 2024 r.. Od kiedy przyznać? Maj czy czerwiec? On to w ogóle upiera się że przyznać od kiedy jest z nim dziecko czyli od stycznia br. ale nie mam na pewno takiego prawa.
Czy gdyby złożył w styczniu miałabym prawo zawiesić mu postępowanie do czasu otrzymania wyroku że dziecko jest pod jego opieką?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 13 cze 2025, 13:49

od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami.
Nikodemus
Stażysta
Od: 11 wrz 2024, 19:56
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 13 cze 2025, 13:55

Nawet gdyby złożył w styczniu wniosek to można przyznać najwcześniej od maja czyli od czasu kiedy zgodnie z wyrokiem sądu ma prawa do opieki nad dzieckiem
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 cze 2025, 10:04

czy powinnam to napisać w uzasadnieniu? Aczkolwiek wniosek wpłynął w VI więc od czerwca mogę przyznać prawda? Pytam bo Pan chce się odwoływać bo dziecko ma od stycznia przy sobie ale nie miał na to wyroku (dostał go teraz w maju) a my w styczniu "ponoć" nie chciałyśmy mu przyjąć wniosku a "powinniśmy" - potem miałybyśmy zawiesić postępowanie, po wyroku odwiesić i przyznać od stycznia.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x