Pani złożył na SZO NA SWOJA MATKĘ ORZECZENIE WYDANE WE WRZEŚNIIU 2014 R., obecnie wnioskodawczyni jest zarejestrowana w PUP PRZEWORSDK CZY W TAKIEJ SYTUACJI Pani ma się wyrejerstrować i od kiedy przyznac SZO ???
przyznajesz od 1 stycznia a Pani z decyzją idzie do PUP i tam ją wyrejestrują
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
A SZO nie jest podzielne? Wydaje mi się,że powinnaś przyznać od dnia złożenia wniosku i decyzja o wyrejestrowaniu z PUP powinna być przed wydaniem decyzji
tak jak ewalu, przyznać od 1 stycznia 2015r.
... osłabiają mnie te tematy, że osoba składając wniosek o SZO musi się wyrejestrować, a skąd wiadomo, że otrzyma świadczenie; a jeszcze lepsze tematy są jak przyznawane jest SZO od dnia wyrejestrowania, widocznie nie mieliście z tego powodu problemów
rejestracja w PUP nie jest przeszkodą w przyznaniu świadczenia, nie jest wymieniona w art. 16a ust. 8, dlatego nie musi się wyrejestrowywać z PUP, dopiero idzie z decyzją przyznającą i PUP ją wyrejestuje
Moim zdaniem tu w szo nie chodzi o to czy zarejestrowanie w PUP znajduje się w kanonie osób wykluczonych z możliwości otrzymania szo czy nie tylko chodzi o sam fakt def osoby bezrobotnej, a oświadczenie Strony o rezygnacji z pracy itd przecież to się kiedyś gryzło i gryzie nadal z intencją świadczeń opiekuńczych. też kiedyś robiłem że przyznawałem niezależnie od zarej w PUP a potem klient szedł z dec do PUP i tam go wyrej z datą przyznania ale miałem kontrolę z mojego UW i poinf mnie że robię źle kolejność powinna być odwrona. Owszem data wyrejestrowania od była ok ale stwierdzone to było po naszej dec, czyli w dniu wydawania naszej dec Strona nadal była gotowa podjąć pracę.
NP w zdo jest konkretnie odniesienie do tego tematu a w śp i szo nie ma, a to że nie ma to nie znaczy że mamy robić tak samo.