OD KIEDY PRZYZNAC SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 29 sty 2015, 10:24

mam taki przykład, samotna matka zrezygnowała z pracy w IV.2014r. i jest na zasiłku z PUP, dziecko ma znaczny stopień, teraz w I.2015r. złożyła mi wniosek na ŚP (bo na logikę zasiłku ma 580zł., a świadczenie jest 1200zł.) i co mam jej odmówić przyznania ŚP bo jest zarejestrowana jako bezrobotna ? na który art. ?
... to działa chyba w druga stronę, uzyskuje u nas ŚP i informuje PUP, który wyrejestrowuje ją od dnia nabycia prawa do świadczenia
~*~

Napisano: 29 sty 2015, 10:46

Mi nie o to chodzi aby karać ludzi za zawikłane przepisy tylko znaleźć z tego jakieś logiczne wyjście ja teraz tak robię że piszę inf dla strony o teoretycznym uprawnieniu do szo czy śp od dnia... aby poszła z tym do pup i tam na podstawie mojej inf wyrejestr wstecz a ja na dzień wydania dec mam wyrejestrowanie Strony.
Kiedyś zrobiłem tak że aby był wilk syty i owca cała (pup chce coś od nas a ja chcę dec od PUP) dogadałem się z PUP i wydałem dec rano i strona w tym samym dniu poszła do pup i ją wyrejestrowali też tego dnia
ensiferum

Napisano: 29 sty 2015, 10:51

Ale to żadna łaska ,że PUP wyrejestruje tego samego dnia. Zaciekawiło mnie,że mogą wyrejestrować wstecz...
Małgosia69

Napisano: 29 sty 2015, 11:02

U mnie wyrejestrowują wstecz z tym że oni muszą na jakiejś podstawie najlepiej dla nich jakby dostali dec z tym że ja im nie chcę dać dopóki nie dostanę od nich więc piszę pismo z inf i oni to na razie tolerują i wyrej wstecz. U nich też sa co chwilę zmiany kiedyś wystarczyło że strona poszła i wskazała konkretną datę wstecz i ją wyrejestrowali a teraz jak nie maja jakiejś podstawy to wyrejestrowują na bieżąco
ensiferum

Napisano: 29 sty 2015, 11:20

Małgosia69 pisze:Ale to żadna łaska ,że PUP wyrejestruje tego samego dnia. Zaciekawiło mnie,że mogą wyrejestrować wstecz...
oczywiście, że mogą a nawet muszą bo wg ichniejszej ustawy osoba uprawniona do szo , śp nie może być zarejestrowana

podobnie jest u nas z zasiłkiem pielęgnacyjnym a przyznanym wstecz dodatkiem z zusu .. i ni my nie wydziwiamy zusowi :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 11:58

Powinno sie przyznać od 1 stycznia 2015r.
UPS

Napisano: 29 sty 2015, 12:46

ja też przyznaję po wyrejestrowaniu z PUP
franciszka

Napisano: 29 sty 2015, 12:48

i jest to ze szkodą dla wnioskodawcy i dla ciebie bo masz mniejsze 3% :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 19:15

Ensiferum - trzeba było tych kontrolujących poprosić o podstawę prawną swoich twierdzeń, a potem spuścić na drzewo. Ministerswto sobie wymyśliło jakiś debilizm który nie ma nic wspólnego z obowiązującymi przepisami. Nie pierwszy raz zresztą.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x