od kiedy przyznać SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 19 lut 2015, 10:39

gopsmaryska pisze:a co z art. 24 ust. 2a ??? nie wyrównuje wstecz
nie wyrównujemy ... w tekście jednolitym przy art. 16 a ust. 1 jest odnośnik nr 14, który ro informuje nas , że pkt 1 w/w art. wszedł w życie od 1 stycznia 2015 roku
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 10:46

od stycznia tylko
Gość

Napisano: 19 lut 2015, 11:35

Ja wyrównują, to, że wszedł w życie od 1 stycznia nie zmienia faktu, że mamy luty, a art. 24 ust. 2a istniał i istnieje nadal. Jak dla mnie nie ma podstaw do jego niestosowania w tym wypadku. Jak ktoś ma jakiś pomysł, interpretację etc. jak go nie stosować to bym prosił.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 13:08

A jak w tej sytuacji -> dziewczyna złożyła mi wniosek na szo na matkę 18 lutego,a orzeczenie ze stycznia, wniosek na komisję z grudnia i jak jej przyznać hęęę ? od Stycznia bo bez rezygnacji już jest i się mieści w 3 m-cach od wydania orzeczenia, ale za grudzień nie bo nie zrezygnowała? Dodam, że bezrobotna bez prawa do zasiłku od 2013r., masakra nie wiem jak począć w tej sprawie ;( ;/
Wercia88

Napisano: 19 lut 2015, 13:48

Już pisałem wyżej i w trzech innych tematach, ale nikt mi nie odpowiedział -jak dla mnie w grudniu też nie podejmowała zatrudnienia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 13:56

ale i z niego nie zrezygnowała w celu sprawowania opieki a tym samym nie spełniała wymogu ustawowego do 31 grudnia 2014 r.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 14:44

Iks pisze:Ja wyrównują, to, że wszedł w życie od 1 stycznia nie zmienia faktu, że mamy luty, a art. 24 ust. 2a istniał i istnieje nadal. Jak dla mnie nie ma podstaw do jego niestosowania w tym wypadku. Jak ktoś ma jakiś pomysł, interpretację etc. jak go nie stosować to bym prosił.
ja też wyrównuję, jeżeli spełnia warunki w dniu złożenia wniosku,
Kati@

Napisano: 19 lut 2015, 18:39

ewalu pisze:ale i z niego nie zrezygnowała w celu sprawowania opieki a tym samym nie spełniała wymogu ustawowego do 31 grudnia 2014 r.
Ale spójrz na kalendarz - mamy luty, w tej chwili obowiązują dwa punkty, niepodejmowanie i rezygnacja. Dla mnie Ty nie sprawdzasz przesłanki rezygnacji tylko niepodejmowania - zgodnie z art. 24 ust. 2a. Jakby wniosek wpłynął w zeszłym roku, to przesłanka była tylko jedna. Jak można ustalać prawo do świadczenia i uznać, że strona spełnia przesłankę niepodejmując zatrudnienia, ba - spełniała ją nawet 2 miesiące temu, ale przyznać jej świadczenie od 1 stycznia - na jakiej podstawie dasz odmowę za pozostały okres - przytoczysz nieaktualny tekst ustawy w uzasadnieniu?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 20:57

Iks pisze:
ewalu pisze:ale i z niego nie zrezygnowała w celu sprawowania opieki a tym samym nie spełniała wymogu ustawowego do 31 grudnia 2014 r.
Ale spójrz na kalendarz - mamy luty, w tej chwili obowiązują dwa punkty, niepodejmowanie i rezygnacja. Dla mnie Ty nie sprawdzasz przesłanki rezygnacji tylko niepodejmowania - zgodnie z art. 24 ust. 2a. Jakby wniosek wpłynął w zeszłym roku, to przesłanka była tylko jedna. Jak można ustalać prawo do świadczenia i uznać, że strona spełnia przesłankę niepodejmując zatrudnienia, ba - spełniała ją nawet 2 miesiące temu, ale przyznać jej świadczenie od 1 stycznia - na jakiej podstawie dasz odmowę za pozostały okres - przytoczysz nieaktualny tekst ustawy w uzasadnieniu?
jeszcze mnie nie przekonałeś ... ale ziarno zwątpienia zasiałeś .. dzwoniłam dzisiaj do UW .. ale dopiero we wtorek sobie mogę pogadać ...
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2015, 9:03

No też bym wolał mieć pewność. ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP