od kiedy SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 04 maja 2015, 12:39

Art. 6
W przypadku upływu terminu, na który została wydana decyzja, w związku z utratą ważności orzeczenia o niepełnosprawności
lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, prawo do zasiłku dla opiekuna, w związku z uzyskaniem nowego
orzeczenia, ustala się na wniosek.

3. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, prawo do zasiłku dla opiekuna przysługuje, jeżeli wniosek o ustalenie prawa
do zasiłku dla opiekuna został złożony w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia
o niepełnosprawności lub
orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, prawo do zasiłku dla opiekuna ustala się, począwszy od miesiąca, w którym
złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Iks - mi wychodzi, ze nawet jesli osoba niepelnosprawna nie zlozyla wniosku o niepelnosprawnosc od razu po utracie waznosci starego orzeczenia (nigdzie mowy nie ma o tym ,ze ma go zlozyc w terminie 3 miesiecy od konca zdo) to wniosek o zdo moze zlozyc jej opiekun - tylko prawo do zdo zostanie ustalone od miesiaca zlozenia wniosku o niepelnosprawnosc , czyli nie dostanie wyrownania z aokres kiedy nie mial zdo sprawowal opieke ale nie mial waznego orzeczenia i nie zlozym wniosku o orzeczenia nowe:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 13:28

No dobra, a jak ktoś przyjdzie za dwa lata, że kiedyś miał ZDO? Też przyznasz? Dla mnie jest logiczne, że jeśli ktoś stale się opiekuje, to pilnuje też ważności orzeczenia, składa nowy wniosek odpowiednio wcześnie, a tak, przestał pobierać we wrześniu, nowy wniosek o ustalenie stopnia składają w lutym przyszłego roku. Co robili przez prawie pół roku? Ja bym dał odmowę i niech się odwołują, to jest dla mnie klasyczny przykład naciągactwa. A z przepisów to nie wynika, bo robili na kolanie i mało co z nich wynika. Dopisek, że zarejestrowanie w PUP nie ma wpływu też jest na siłę, podobnie jak kilka innych. O tym po prostu nikt nie pomyślał, bo pracownicy realizujący te ustawy pewnie rzadko biorą udział w pracach nad projektami. Obecne zmiany zostały zarzucone, bo środowiska opiekunów go oprotestowały, przed wyborami ten rząd nic nie zrobi itd. itp. Ustawodawca po prostu robi niezły burdel.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 13:38

moze i logiczne:) ale w ustawie jednak jest tylko jeden warunek - wniosek o zdo ma byc zlozony w terminie 3 miesiecy od wydania nowego orzeczenia i prawo do niego musimy ustalac od miesiaca zlozenia wniosku na komisje (w przypadkach kiedy decyzja zakonczyla sie w zwiazku z utrata waznosci orzeczenia)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 13:46

Wyraziłem swoją opinię - ja bym nie dał i tyle.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 15:54

" :) :lol: :lol: :lol: Twoja stara"
Gość

Napisano: 05 maja 2015, 8:53

Moja stara też by nie dała. Za to twoja pewnie daje jak ty?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x