odchodzący wychowankowie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL

Napisano: 17 lis 2009, 13:54

bardzo prosze o udzielenie mi informacji na taki temat: jak wyglada sprawa przyznawania pieniedzy na usamodzielenienie? mozna otrzymac pieniadze na kontynuacje nauki oraz na zagospodarowanie, a po zakonczenie nauki pobrać \'reszte\' tj. pomoc pieniezna na usamodzielnienie? rozmawiajac z pracownikiem PCPR otrzymalam odp że jak sie otrzyma sie pieniadze na usamodzielenienie - to juz pozniej na nauke i zagospodarowanie sie nie dostanie (mówimy tu o zaplanowanej w programie usamodzielnienia przerwie w szkole i jej kontynuacji). Ale jesli ktoś idzie do szkoly- dostaje na kontynuacje i dodatkowo na zagospodarowanie - to po zakonczeniu edukacji ma prawo do owej pomocy pienieznej na usamodzielnienie?
trochę zakręciłam ;] ale proszę o pomoc
~Somebody

Napisano: 18 lis 2009, 12:34

ehh.. może dla jednych do głupie pytanie ale inni nie wiedza.. a jak ktoś wie - to niech powie ;]
~Somebody

Napisano: 18 lis 2009, 14:54

Pomoc na kontynuowanie nauki można otrzymywać do 25 r.ż. oczywiście pod warunkiem, że osoba uczy się lub studiuje. Pomoc na usamodzielnienie teoretycznie otrzymuje się na sam koniec - w momencie kiedy już nie będzie się pobierać środków na kont. nauki. Pomoc na usamodzielnienie tak jakby kończy współpracę z PCPRem - po przyznaniu tych pieniążków uznaje się, że proces usamodzielnienia się zakończył. Jednak w wyjątkowych przypadkach PCPRy zgadzają się wypłacać pomoc na usamodzielnienie wcześniej po czym w dalszym ciągu wypłacają pomoc na kont. nauki. Dzieje się tak np. wtedy gdy wychowanek dostanie mieszkanie i konieczne są pieniądze na remont. Pomoc na zagospodarowanie wypłaca powiat na terenie którego dana osoba się osiedla - a więc tutaj ważne jest to czy w danym miejscu ktoś zamierza pozostać na stałe.
Najlepiej sprawdzić to wszystko w rozporządzeniu bo tam jest to dokładnie napisane.
~ja wiem

Napisano: 19 lis 2009, 14:35

i chwała Ci za odpowiedź
~Somebody

Napisano: 25 sty 2010, 14:51

a jeśli już jesteśmy przy odchodzących wychowankach to ja mam pytanie. Kto płaci ubezpieczenie wychowankowi, który opuścił placówkę i uczy się dziennie?
~g30

Napisano: 27 sty 2010, 13:02

a to w szkole nie jest ubezpieczany? czy to tylko od wypadkow itp
~pada śnieg

Napisano: 27 sty 2010, 14:32

Jeśli wychowanek nie ma prawa do ubezpieczenia \"gdzie indziej\" to ubezpiecza go szkoła. W takim przypadku wychowanek sam musi o to wystąpić tzn. poprosić szkołę o ubezpieczenie ponieważ szkoła nie robi tego sama z siebie. W przypadku gdy wychowanek wystąpi z taką prośbą szkoła ma obowiązek go ubezpieczyć i robi to bezpłatnie. To \"normalne\" ubezpieczenie szkolne jest właśnie ubezpieczeniem od wypadków.
~ja wiem

Napisano: 28 sty 2010, 13:22

Dzięki za odpowiedź bo ZUS nie był w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie :)
~g30

Napisano: 25 lut 2010, 21:58

ja zajmuję się ,,odchodzącymi wychowankami \" i chciałabym dopowiedzieć że podstawą przyznania pomocy na usamodzielnienie, kontynuowanie nauki i tzw.rzeczówki jest program usamodzielnienia. Nie wszystkie placówki go sporządzają a bez niego nie można przyznać pomocy!!!
~Iwona

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Oprócz odchodzący wychowankowie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:

Regulamin wynagradzania
umieszczenie dziecka w DPS
dokladnosc
osiemnastka
procedury
Składki klasowe wychowanków
Wolne miejsca w domu dziecka
Czy są rodziny zastępcze dla 12 - latków?
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x