oddanie ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 13 paź 2014, 17:54

jeżeli nastąpiła śmierć a ZDO był wypłacony za cały miesiąc to trzeba oddać resztę? np. wrzesień, ZDO wypłacone przez ośrodek 16 września, śmierć 20-ego, za pozostałe dni trzeba oddać?
xx1

Napisano: 14 paź 2014, 10:11

no ludzie co jest? zawsze tak chętnie odbieracie, odmawiacie, a tutaj nie możecie odpowiedzieć na proste pytanie? dlaczego MOPS stwierdza mi, że nienależnie pobrałem ZDO skoro wcześniej otrzymywałem co miesiąc 520 a nie co godzinę? opieka wykonywana jest 24h powinni liczyć za każdą godzinę i na koniec miesiąca wypłacać a teraz co żądają abym oddał? zgłosiłem się z aktem zgonu kilka dni po pogrzebie a teraz mi szopki urządzają, że muszę oddać, rozbój w biały dzień, pozostaje mi WSA
xx1

Napisano: 14 paź 2014, 10:19

No niestety, ale musisz oddac.
świadczenie jest podzielne i należy sie za dni sprawowania opieki, a ze dostałeś za cały miesiąc , to za dni, w których zaprzestałes sprawowania musisz zwrócic.
m&m

Napisano: 14 paź 2014, 10:23

Art. 30. Zwrot nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych

1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
ja miałem wypłacone podczas opieki jak zawsze a dopiero po wypłaceniu nastąpiła przyczyna w której dalsze pobieranie jest bezpodstawne
xx1

Napisano: 14 paź 2014, 10:34

To dlatego masz zwrot nienaleznie pobranych, ze po wypłacie nastąpiła przyczyna, w której pobieranie stało sie bezpodstawne. Za pozostałe dni miesiące miałeś wypłacone z góry z załozeniem, że ta opieka nie ustanie. Stało sie inaczej i musisz zwrócic.
m&m

Napisano: 15 paź 2014, 13:54

I dlatego ja świadczenia pielęgnacyjne, SZO i ZDO płacę zawsze 30 tego każdego miesiaca. Nikt mi wtedy szopek ze zwrotem nie robi.
" jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;" a co się dziwisz - nie byłeś/as pouczona że świadczenie jest za opikę a nie za sam fakt posiadania w rodzinie osoby niepełnosprawnej? Jak os. niepełnosprawna zmarła w połowie miesiąca to raczej ta opieka nie była sprawowane w drugiej połowie . Więc jak najbardziej są to swiadczenia nienaleznie pobrane.
Jola 1

Napisano: 16 paź 2014, 10:10

nic nie oddam, jestem bezrobotny, nikt mnie nie informował, że w przypadku śmierci muszę zwrócić, pieniądze przeznaczyłem na pogrzeb a teraz wyjeżdżam za granicę, niech się urzędasy martwią, jak do nich chodziłem to zawsze miałem pod górę i kłody pod nogi, utrudniali wszystko a teraz chcą zwrot
xx1

Napisano: 16 paź 2014, 12:11

w pouczeniu decyzji ZDO nie mam nic o śmierci niepełnosprawnego podobnie jak i w samej decyzji, co mam zrobić gdy niepełnosprawny umrze więc jakim prawem mam oddać?

po mojemu ośrodek źle napisał pouczenie bo napisał tylko o przypadku podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej (tutaj wypisał co oznacza zatrudnienie lub inna praca) a także otrzymania prawa do innych świadczeń tj. renta, emerytura i inne świadczenie opiekun musi niezwłocznie powiadomić ośrodek. Dalej piszę, że nienależnie pobrane świadczenie podlega zwrotowi z odsetkami.

Gdzie jest napisane, że w przypadku śmierci niepełnosprawnego mam oddać ZDO?
xx1

Napisano: 16 paź 2014, 12:36

xx1 pisze:w pouczeniu decyzji ZDO nie mam nic o śmierci niepełnosprawnego podobnie jak i w samej decyzji, co mam zrobić gdy niepełnosprawny umrze więc jakim prawem mam oddać?

po mojemu ośrodek źle napisał pouczenie bo napisał tylko o przypadku podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej (tutaj wypisał co oznacza zatrudnienie lub inna praca) a także otrzymania prawa do innych świadczeń tj. renta, emerytura i inne świadczenie opiekun musi niezwłocznie powiadomić ośrodek. Dalej piszę, że nienależnie pobrane świadczenie podlega zwrotowi z odsetkami.

Gdzie jest napisane, że w przypadku śmierci niepełnosprawnego mam oddać ZDO?
MASZ RACJĘ NIC TYM ZŁODZIEJOM NIE ZWRACAJ.W DECYZJI NIE MA STOSOWNEGO POUCZENIA,TO NIECH CIĘ TERAZ POCAŁUJĄ W DUPĘ.
Henio

Napisano: 16 paź 2014, 12:48

Dzięki Henio za słowa otuchy, niech się urzędasy nauczą pisać pouczenia.
xx1

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x