odliczenia alimentów

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
JUSTYNAD
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

odliczenia alimentów

Post autor: JUSTYNAD »

przejrzałam forum i nie mogę znaleźć podpowiedzi: w kwietniu pan poszedł do pracy, pierwsza pensja maj, druga czerwiec. Wiadomo, że dochód za maj (ten otrzymany w czerwcu) i ewentualna zmiana w rodzinnym od czerwca. Szkopuł jest taki, że od dochodu są potrącenia w maju wierzycielowi przekazano kwotę 134 zł tytułem alimentów zaległych lecz z wynagrodzenia za kwiecień, natomiast w czerwcu przekazano już kwotę ponad 2000 zł.
§ 16. 1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.
W rozporządzeniu i ustawie nie ma, że odlicza się alimenty bieżące więc uważam, że należy odliczyć to co zostało przekazane tytułem alimentów.
Z wynagrodzenia, które ma wpływ na prawo do świadczenia zapłacono tytułem alimentów ponad 2000 zł. Jeśli odejmujecie tylko bieżące alimenty i tylko tyle ile jest na wyroku to z czego to wynika? Jak wy postępujecie z tymi potrąceniami?
Nikodemus
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: odliczenia alimentów

Post autor: Nikodemus »

MY odliczamy od dochodu tylko bieżące alimenty. Taką mamy praktykę. Wynika to - z wyroków Sądu i ze szkoleń z Mazurkiem.
ODPOWIEDZ