przejrzałam forum i nie mogę znaleźć podpowiedzi: w kwietniu pan poszedł do pracy, pierwsza pensja maj, druga czerwiec. Wiadomo, że dochód za maj (ten otrzymany w czerwcu) i ewentualna zmiana w rodzinnym od czerwca. Szkopuł jest taki, że od dochodu są potrącenia w maju wierzycielowi przekazano kwotę 134 zł tytułem alimentów zaległych lecz z wynagrodzenia za kwiecień, natomiast w czerwcu przekazano już kwotę ponad 2000 zł.
§ 16. 1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.
W rozporządzeniu i ustawie nie ma, że odlicza się alimenty bieżące więc uważam, że należy odliczyć to co zostało przekazane tytułem alimentów.
Z wynagrodzenia, które ma wpływ na prawo do świadczenia zapłacono tytułem alimentów ponad 2000 zł. Jeśli odejmujecie tylko bieżące alimenty i tylko tyle ile jest na wyroku to z czego to wynika? Jak wy postępujecie z tymi potrąceniami?
odliczenia alimentów
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: odliczenia alimentów
MY odliczamy od dochodu tylko bieżące alimenty. Taką mamy praktykę. Wynika to - z wyroków Sądu i ze szkoleń z Mazurkiem.
Oprócz odliczenia alimentów - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zaświadczenie PZON
dochód osiągnięty za granicą do CP
Świadczenie pilęgnacyjne
Świadczenie rodzicielskie
becikowe -czy doliczać dochód uzyskany
szkolenie i staż
nieprawidlowo wypelniony wniosek - zasilek pielegnacyjny
Stare ŚP
Czy wzywacie osoby, które mają w rejestrze straży granicznej wpisany wyjazd
podstawa prawna do świadcz.pielęgn.
Świadczenie rodzicielskie
SYGNITY gdzie wprowadzacie zwroty ZP z ZUS/KRUS?
PRACA - ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE NA STARYCH ZASADACH
Składka em-rent. od ŚP po wyrejestrowaniu
Stypendium socjalne na ile miesięcy dzielimy?
Prosze o pomoc-czyste powietrze