Odmowa -mieszkanie treningowe, wspomgające - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 sie 2024, 14:25

Witam. Czy ma ktoś wzór odmowy na bon energetyczny jeżeli osoba mieszka w mieszkaniu treningowym.
Atlantis
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 22:23
Zajmuję się: Sw,SR,FA,DS

Napisano: 28 sie 2024, 14:28

a czemu odmowa, co to za mieszkanie?
1. Bon energetyczny jest świadczeniem pieniężnym przysługującym jednorazowo gospodarstwu domowemu jednoosobowemu, w którym wysokość przeciętnego miesięcznego dochodu w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2024 r. poz. 323 i 858) za 2023 r., zwanego dalej „przeciętnym dochodem za 2023 r.”, nie przekraczała kwoty 2500 zł, oraz gospodarstwu domowemu wieloosobowemu, w którym wysokość przeciętnego dochodu za 2023 r. na osobę nie przekraczała kwoty 1700 zł.
żeby dostać ma być gospodarstwo domowe i spełnione kryterium dochodowe
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 sie 2024, 10:48

no właśnie.... co prawda mam do tego mieszanie uczucia. Mam złożonych parę wniosków od osób które mieszkają w mieszkaniach treningowych dla osób bezdomnych prowadzonych przez pewną organizację. Trafiają tam jak wyrażą chęć i będą miały skierowanie z ośrodka pomocy społecznej. No i też mam mieszkania wspomagające gdzie trafiają osoby, w których świadczone jest całodobowe wsparcie w formie usług opiekuńczych przez opiekunki , a także wsparcie medyczne udzielane przez pielęgniarkę . Ponadto mieszkańcy są objęci pomocą w formie posiłków z Jadłodajni, dowożonymi przez kierowcę Ośrodka. Skierowanie do mieszkań odbywa się na podstawie kontraktu mieszkaniowego zakończone wydaniem decyzji administracyjnej o pobycie i odpłatności. Co robić w takich przypadkach ??
Atlantis
Stażysta

Napisano: 29 sie 2024, 11:34

u mnie przy osłonowym prawnicy uznali, że bezdomni w schroniskach miejskich nie prowadzą gospodarstwa domowego i należy im odmawiać ale jak pomieszkują gdzieś indywidualnie, to się należy
ja z pracownikami uważaliśmy, że należy dawać wszystkim
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 wrz 2024, 13:14

Mam odpowiedź ministerstwa, że bon energetyczny nie przysługuje na mieszkanie treningowe.
Atlantis
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x