odmowa zasiłku okresowego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 29 kwie 2014, 9:34

Witajcie. W tym roku po raz drugi odmówiono mi przyznania zasiłku okresowego z powodu ograniczonych środków. Jestem samotną matką, nie mam żadnych dochodów oprócz zasiłku rodzinnego 77 zł i funduszu alimentacyjnego 300 zł. Od pierwszej decyzji odwołałam się do SKO ale sprawa w toku teraz znów dostałam odmowę. Co mam zrobić w takiej sytuacji?
`Ela`

Napisano: 29 kwie 2014, 9:42

Do SKO, jedynie tyle możesz z odwołaniem.

Możesz zwrócić się o posiłki dla siebie i dzieci, oraz o zasiłek celowy, który jednak może zostać odmówiony również.
BadAss

Napisano: 29 kwie 2014, 9:44

BadAss pisze:Do SKO, jedynie tyle możesz z odwołaniem.
Tzn z odmową.
BadAss

Napisano: 29 kwie 2014, 9:47

ale czy OPS może odmówić zasiłku okresowego z powodu ograniczonych środków?
`Ela`

Napisano: 29 kwie 2014, 10:15

Teoretycznie nie, praktycznie jak widzisz można.

Świadczenie powinno zostać przyznane ale wypłata mogła by nastąpić dopiero w momencie kiedy środki ośrodek zdobędzie.

A czy nie możesz się tam z pracownikami porozumieć? Dowiedzieć się dlaczego? Kiedy pieniądze będą. Skoro brakuje środków, to faktycznie ośrodek musi być w kondycji finansowej niezbyt dobrej.
Jakie oni widza rozwiązanie skoro jesteś w tak ciężkiej sytuacji finansowej?
BadAss

Napisano: 29 kwie 2014, 10:51

Z pracownikiem nie można się dogadać
`Ela`

Napisano: 29 kwie 2014, 11:30

Ela, nie martw się, niebawem SKO uchyli decyzje OPSu. Nie można odmawiać zasiłku okresowego z powodu braku środków.
Esia

Napisano: 30 kwie 2014, 11:20

Nie można wydać decyzji o odmowie zasiłku okresowego. Jestem pewna ze SKO uchyli decyzję i zwróci do Ośrodka w celu ponownego rozpatrzenia. Ważne jest także jak było napisane podanie. Jeżeli w podaniu było napisane jasno że prosi się o zasiłek okresowy to wydana decyzja powinna odnosić się tylko do zasiłku okresowego. Jeżeli natomiast prosiłaś o pomoc finansową np. na zakup żywności, to pracownik może przyznać: zas. okresowy, lub celowy, lub celowy z programu. Przyznania zas. celowego Ośrodek (jeżeli nie ma środków) może odmówić, natomiast okresowego nie. Jeżeli sytuacja finansowa rodziny jest poważna można prosić o wcześniejszą wypłatę zas. rodzinnego, lub funduszu alimentacyjnego, lub jeżeli został przyznany zas. celowy to jego również. W sytuacji gdy pracownik i podopieczny nie współdziałają jak należy można wnioskować o zmianę pracownika. wszystko jest kwestią dogadania się z pracownikiem jak i Kierownikiem Ośrodka. Życzę powodzenia.
Katarzyna p.s.

Napisano: 03 maja 2014, 14:37

oj kochani znam kolejny przypadek gzie ośrodek właśnie odmowił z powodu braku środków ,w decyzji nie ma powodu odmowy zas okresowego tylko w uzasadnieniu jest ze nie mają środków. zenada wniosek złożony na początku kwietnia,nie mogli zapotrzebowac
ewa1234

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x