Odpis na ZFŚS - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 09 maja 2016, 12:54

Kochani, mamy zatrudnioną dziewczynę na czas określony - przebywa obecnie na urlopie rodzicielskim, który ma udzielony tylko do sierpnia, bo dalej nie będzie miała przedłużonej umowy.
Licząc odpis na ZFŚS na chwilę obecną (aby wpłacić 75%) biorę jej zatrudnienie tylko do sierpnia, bo wiem, że dalej nie będzie zatrudniona, tak?
Nie muszę jej liczyć do końca roku?
aso

Napisano: 09 maja 2016, 13:07

tak, do końca maja określasz, ile etatów będziesz zatrudniała jako średnią z 12 miesięcy i wtedy odprowadzasz 75%
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2016, 13:07

czyli ja ujmujesz tylko do sierpnia
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2016, 13:16

Na rachunek ZFŚS przelewam 75% planu. Zatrudnienie rozliczam dokładnie pod koniec listopada i wtedy albo zwiększam plan albo zmniejszam.
AKM

Napisano: 09 maja 2016, 14:29

A osobę na urlopie rodzicielskim, też wliczam, tak?
aso

Napisano: 09 maja 2016, 21:43

AKM pisze:Na rachunek ZFŚS przelewam 75% planu. Zatrudnienie rozliczam dokładnie pod koniec listopada i wtedy albo zwiększam plan albo zmniejszam.
AKM co Ty robisz?? :shock: :o :?
przelewasz procent planu??
wyłożenie się przy kontroli jak nic - plan to jest PLAN wydatków a Ty masz na podstawie przepisów ustawy o ZFŚS wyliczyć odpis w oparciu o iloczyn kwoty 1 093,93 zł oraz planowanego przeciętnego stanu zatrudnienia w 2016 roku i dopiero od takich kwot odprowadzić w wymaganych terminach raty odpisu.

jak będziesz miała w planie trzynastki np. 10 000 a naliczone kwoty dla pracowników 9 500, też przelejesz 10 000? :roll: :mrgreen:
u mnie w dziale długo miejsca nie zagrzałabyś :ugeek:
aaaaaaaaaaaaa

Napisano: 09 maja 2016, 21:45

ustawę o ZFŚS i rozporządzenie ws. wyliczania przecietnego zatrudnienia panstwo znają?

osoba bedaca na urlopie wypoczynkowym, bezplatnym, macierzynskim wychowawczym - zwolnieniu lekarskim i swiadczeniu rehalibilitacyjnym jest pracownikiem w rozumieniu przepisu art. 2 kodeksu pracy
robicie na nich odpis !!!!
aaaaaaaaaaaaa

Napisano: 09 maja 2016, 22:08

Tak, 75% planu do końca maja, pozostałe 25% planu do 30.09. W planie nie ma kwoty wziętej z księżyca, tylko dokładnie wyliczone planowane zatrudnienie na dany rok. Jak na początku mojej pracy nie przelałam 75% planu bo wiedziałam że ujęłam w planie za dużą kwotę to musiałam pisać wyjaśnienie do RIO.
Koryguję odpis dopiero na początku grudnia do rzeczywistego zatrudnienia.
księg.

Napisano: 10 maja 2016, 8:25

ja w każdym bądź razie wyliczam dokładne zatrudnienie pracowników w przeliczeniu na etaty według zatrudnienia co do dnia, według wiedzy o zatrudnieniu na cały rok, którą posiadam na koniec maja. I od tego 75% odpisu, a potem 25% odpisu i gdy po drodze się ktoś pojawi nowy, to koryguję na koniec roku.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2016, 12:32

Dokładnie o to mi chodziło jak pisze księg. no i bardzo podobnie jak pisze gumi. Odnośnie wypowiedzi aaaaaaaaaaaaa no cóż chyba się nie zrozumiałyśmy . Zapewniam ,że nie wyłożyłam się przy kontroli . Jeżeli pracujesz w dużej jednostce być może musisz postępować inaczej niż ja. W gminnych jednostkach zatrudnienie rzadko albo wcale w trakcie roku się nie zmienia więc mój plan wydatków w paragrafie 4440 i w styczniu i w grudniu jest taki sam. Więc na czym polega mój błąd jeżeli przeleję na ZFŚS 75% planu ?
Cieszę się ,że nie muszę "grzać" miejsca w twoim dziale ,życzę więcej empatii .
Niektóre osoby dzielą się swoją praktyką bez zbędnych komentarzy i oto chyba nam tu chodzi . Troche radości , troche uśmiechu a praca i życie będzie piękne.
AKM

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x